Foto:

‘In Buren geen sprake van discriminatie’

  •   keer gelezen

In heel Nederland demonstreren woonwagenbewoners om aandacht te vragen voor het landelijke tekort aan standplaatsen. Zo ook in Maurik, waar een deel van de parkeerplaats naast openbare school De Boogerd wordt bezet.


Door Pim Huberts

Maurik - Op vrijdag 12 oktober plaatste de Maurikse groep al caravans op een afgesloten terrein aan de Nieuwslagseweg. Dit oude woonwagenkamp dat de groep, volgens een ingezonden brief aan deze krant, betreden is door ‘het slot open te knippen’, moest al snel verlaten worden.

Nadat de rechter de gemeente Buren gelijk gaf, moest de groep op 25 oktober het terrein verlaten. Een nieuwe standplaats werd gevonden langs de Homoetsestraat, ook in Maurik, direct naast een basisschool. Dit alles gebeurde zonder overleg met de gemeente.

Strenge voorwaarden

Onder het mom van een demonstratie mag de groep blijven, maar onder strenge voorwaarden. Zo mag de groep, die bestaat uit vier caravans, tussen 10.00 uur ‘s avonds en 8 uur ‘s ochtends het gebied niet betreden; er mag dus niet overnacht worden.

Op twee caravans staan boodschappen geschreven: ‘Stop discriminatie tegen ons woonwagenbewoners!’ en ‘Wij woonwagenbewoners hebben ook rechten!’ De caravans worden ook overdag niet echt bewoond. Hoewel er een plastic tafel met stoeltjes staan, blijven de campers soms voor hele dagen onbewoond. Waar de woonwagenbewoners overnachten is onbekend.

Gemeente

De burgemeester reageert op de situatie: ‘’Als gemeente kunnen wij demonstreren niet verbieden, maar wel dat mensen hier verblijven. Door het laten staan van hun caravans met spandoeken kunnen zij toch hun standpunt verkondigen.’’

Ook reageert de Gemeente op de beschuldiging van discriminatie: ‘’Er zijn geen plannen om het aantal standplaatsen af te bouwen, dat is de afgelopen jaren ook niet gebeurd. Wij voeren geen nulbeleid. Daarom is er in de gemeente Buren géén sprake van discriminatie. Hoelang de demonstratie gaat duren is nog niet bekend.

Geruchten gaan dat de groep binnenkort zal stoppen met de demonstratie, om vervolgens in februari weer verder te demonstreren. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de groep woonwagenbewoners in Ingen, aangezien de actie landelijk is gestuurd. De wethouder van communicatie meldt dat er nog een gesprek zal plaatsvinden over de demonstratie.

De Boogerd

De demonstratie vindt plaats op de parkeerplaats bestemd voor bezoekers van De Boogerd. In de voorwaardes voor de demonstratie staat: ‘de betoging mag (...) niet de gebruiksmogelijkheden en/of de belangen ter bescherming waarvan de planologische bestemming is gelegd op de (...)locatie en op de omliggende gronden, frustreren.’
Op de vraag of de parkeerplaats van de basisschool ‘gefrustreerd’ wordt, wilde de directeur van De Boogerd geen commentaar geven.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten