Foto:

Lek en Linge bezoekt Den Haag

  •   keer gelezen

CULEMBORG - Ze speurden met iPads over het Binnenhof, aanschouwden de Tweede en Eerste Kamer met eigen ogen en simuleerden een heus Kamerdebat. Derdejaars vmbo-basisleerlingen van O.R.S. Lek en Linge, vestiging de Lingeborgh brachten afgelopen donderdag een educatief bezoek aan Den Haag. En dat bleek boeiender dan vooraf gedacht.


“Zodra we het thema politiek gaan behandelen – meestal niet het meest favoriete onderwerp van de leerlingen – vertellen we direct dat we ook op excursie gaan naar Den Haag,” zegt Lotte Zwam, docent maatschappijleer op de Lingeborgh. “We proberen tijdens deze dag onze leerlingen op een leuke en laagdrempelige manier te betrekken bij de thema’s politiek en rechtsstaat.”

Doel van de bezoeken aan Den Haag is leerlingen laten uitzoeken hoe onze democratie nu eigenlijk werkt. Onder andere door met een tablet in de hand op verschillende plekken op en rond het Binnenhof te zoeken naar antwoorden op uiteenlopende vragen. Zo leidt de app ze langs de Ridderzaal, het Torentje en het ministerie van Algemene Zaken. De leerlingen interviewden ook een tweede kamerlid en gingen het debat met elkaar aan over actuele onderwerpen in de politiek, zoals de minimumleeftijd voor het gebruik van alcohol. Natuurlijk bekeken ze ook hoe de Tweede en Eerste kamer er nu van binnen uitzien.

Vmbo-kaderleerlingen brachten al eerder een bezoek aan de regeringsstad. Van Zwam: “Begin december is het de beurt aan tl-leerlingen. Zo zijn al onze derde klassen op een interactieve, gezellige en toch leerzame manier bezig met politiek.” De organisatie achter de excursie is ProDemos. Door middel van educatieve programma’s probeert het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ de Nederlandse democratie levend te houden onder jongeren en ze te laten zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten