Boven dit familieportret de kerstballen waarmee zij hun geliefde Willy herdenken...
Boven dit familieportret de kerstballen waarmee zij hun geliefde Willy herdenken... (Foto: )

Joris-kerstboom: Wie zet jij in het licht?

  •   keer gelezen

Het is druk bij de Joris-kerstboom aan de Groenmarkt in Tiel. Vrijwilligsters Marieke en Corina begeleiden de belangstellenden en vragen aan hun voorbijgangers of ze ook een wens in de boom willen hangen. Sandra van Leur heeft de organisatie in handen en het is haar ook gelukt een knus huisje voor bij de kerstboom te laten maken, waar mensen in alle rust hun wens voor in een kerstbal kunnen maken.


Door Marjon de Lange

Tiel - “Wie zet jij in het licht?”, vragen ze aan iedereen. Dit is het thema van Joris Linssen, die op 21 december ook in Tiel opnames komt maken voor het bekende tv-programma van KRO-NCRV. Fay uit Tiel vertelt dat ze haar oma in het licht zet. “Oma uit Wijk en Aalburg is ziek, ik hoop dat ze nog eventjes bij ons mag blijven. Ze kijkt altijd naar Joris op TV, ik heb mijn kerstbal voor haar geknutseld.” Oma van 63 jaar en Fay blijken dikke vriendinnen te zijn, ook Fay’s moeder is ontroerd.

Vrijwilligster Corina vertelt dat het best emotioneel is bij de kerstboom. “Mensen schieten toch vaak vol als je ze vraagt of ze iemand in het licht willen zetten, we horen aangrijpende verhalen en zien veel tranen. Vaak voor een dierbare die ziek of al overleden is.” Een dame kijkt ondertussen belangstellend toe, Corina legt haar geduldig uit wat de bedoeling is. Ze vindt het een mooi initiatief maar wil geen wens of herinnering maken voor in de boom. Ze vertelt dat de feestdagen erg moeilijk zijn als je geen ouders meer hebt.

Jong en Oud

Ondertussen wordt een dame van hoge leeftijd door haar dochter geholpen in het huisje. Het is de eerste keer dat ze iets met een wensboom doet. “Het is voor mijn man, Koen, hij is anderhalf jaar geleden overleden, hij was al ruime tijd ziek.”

Schattig is ook de reactie van Helena van 6 jaar. Zij snapt eigenlijk niet wat ze met die wens aan moet maar vindt het knutselen van een kerstbal wel erg leuk. Dat is logisch, er liggen namelijk stickertjes, glitters en lintjes om er een fraai kunstwerk van te maken. Uiteindelijk besluit Helena dat zij wenst dat ze haar hele familie nooit hoeft te missen.

Familie

Zodra de boom open was haalde de familie van Willy Weber zeven lege kerstballen op bij het huisje. Afgelopen zaterdag werden er al zes daarvan dicht bij elkaar aan de boom gehangen. De nabestaanden van Willy hebben thuis hun herinnering aan haar in de kerstballen gedaan. Willy ging toen zij nog leefde jaarlijks met haar gezin naar Den Bosch omdat zij de boom zo mooi vond en er kracht uithaalde. Haar zus woont in Tiel en de familie vind het erg fijn dat zij nu in Tiel samen kunnen zijn.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier