Foto:

Column: Vitaallab - aan de slag!

  •   keer gelezen

Het is écht leuk om voor de krant te schrijven. Je ontmoet mensen en komt op plaatsen waar je anders niet zou komen. Het komt ook voor dat je dingen doet die je anders niet zou doen.


Zo ben ik onlangs voor het eerst in mijn leven naar een voetbalwedstrijd geweest. De uitnodiging van de voorzitter om nogmaals te komen heb ik vriendelijk afgeslagen. Het is heel simpel, ik kijk niet naar sport, ook niet op tv. Het was echt omdat het voor mijn beroep, voor mijn krant was. Hopelijk blijft het bij die ene keer...

Sport en beweging kunnen mij niet boeien. Ik doe wel wat hoor, omdat het gezond is. Gelukkig maar, anders had ik afgelopen week écht voor schut gestaan. Ik kreeg namelijk een serieuze pers-uitnodiging om mee te doen aan een Vitaal-test bij het Tielse Vitaal-Lab, onderdeel van Van Der Valk. Daar worden preventief medische onderzoeken en gezondheids-checks verricht, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Ik was best nieuwsgierig, misschien zelfs zenuwachtig en verklaart dat mijn licht hoge bloeddruk. In het Vitaal-lab werd ik ontvangen door de alleraardigste Jeff, manager, fysiotherapeut van opleiding, ooit topsporter en thans fanatiek bezig met fysieke en mentale onderzoeken naar de gezondheid van zijn proefpersonen door middel van een vragenlijst in combinatie met een aantal wetenschappelijk onderbouwde tests. De vragenlijst wordt op maat gemaakt, afhankelijk van bijvoorbeeld het beroep van de testpersoon. In mijn geval dus met veel vragen over zitten, beeldschermwerk, stress en het halen van deadlines. De meetapparatuur is voor gewicht, lengte, bloeddruk, vetpercentage, reactievermogen, lenigheid, balans maar ook een fietstest, longtest, meten van de vaatkwaliteit en een knijptest voor de spierfunctie. Gelukkig kan ik tegen bloed want er hoort ook een prikje bij voor een bloedonderzoek.

Jeff benadrukt dat hij geen medische diagnose geeft maar wel een risicobepaling met advies, soms zelfs dringend. Niet alleen aan de testpersoon, maar ook aan een werkgever. Bijvoorbeeld, als een hele afdeling niet goed scoort op longinhoud dan adviseert hij de luchtkwaliteit in dat bedrijf te laten onderzoeken. Alle testapparaten zijn aangesloten op een centraal computersysteem. Er wordt vergeleken met een uitgebreide studie van de Hoge School Arnhem/Nijmegen, waar ook brandweer, politie en docenten getest worden.

Na afloop ontving ik mijn Vertrouwelijke Individuele Adviesrapportage. Verrassend, hoewel veel goede adviezen natuurlijk allang bekend zijn, alleen heb ik ze nooit opgevolgd. Allereerst blijkt dat ik al een hele centimeter gekrompen ben, tja de jaren verstrijken. Verder eet ik te weinig groente en fruit en mag ik ook wel wat meer bewegen. Daarentegen is mijn cholesterol prima en ik blijk zelfs lenig te zijn, wat ik beiden niet verwacht had. Dus waarom zou ik? Echter de speciale weegschaal verklapt dat mijn vetpercentage te hoog is, toch meer bewegen dus! Gelukkig scoor ik goed op stressbestendigheid en ook wat betreft de balans tussen werk en privé. Wat ook betekent dat ik niet meer kan zeggen dat ik geen tijd voor sport heb. Uit mijn vitaaltest blijkt immers dat ik makkelijk kan combineren. Toch maar weer een poging wagen dan? Goed, morgen ga ik aan de slag, op naar de groenteboer en vanaf volgende week ga ik ook meer bewegen, denk ik...

Marjon de Lange

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten