Foto:

Hoogteijling journalistiek geweten

  •   keer gelezen

Cees brengt al 60 jaar het nieuws


door Jan Woldberg

De kranten verliezen hun rol als de brenger van het gemeentenieuws naar de burger. De Gelderlander heeft geen correspondent meer tijdens de raad van Buren. Dat was vroeger wel anders en als iemand hier wat over kan vertellen is dat senior journalist Cees Hoogteijling het journalistieke geweten van de regio en dat voor diverse kranten.

Buren - Hoogteijling (84) is al 60 jaar correspondent en een eigenzinnig kleurrijk figuur. Hij groeide op in het Buren van de jaren vijftig. Vader was tuinman bij het burgerweeshuis en het gezin woonde met zicht op het weeshuis. Cees : “Het was een primitieve bedoeling ,mijn vader moest de poepton ergens storten maar ik heb toch een mooie jeugd gehad en mijn hart ligt nog steeds in Buren .

De jonge Cees wist niet wat hij wilde en begon op de kustvaart, werd tijdens de koude oorlog soldaat bij de Radarverdediging en toen de vijand niet kwam ging hij aan de slag op andere fronten. Hij deed de Distributie van tijdschriften aan supermarkten, verkocht speciale ansichtkaarten en had later een atelier en een bloemenwinkel in Buren.

Op tijd door de brievenbus

Al snel kwam de jonge Cees er achter dat hij ook een vlotte pen had en hij ging aan de slag voor onder meer het Utrechts nieuwsblad en de Tielse krant en later de Zakengids. Cees: “In die tijd deed ik de raadsvergaderingen en typte snel mijn stuk om vervolgens op de brommer mijn verhaal op tijd door de brievenbus te duwen.”

Zijn zoon werd fotograaf maar kwam ondanks een winnende foto van rechts populist Janmaat niet aan de bak. Om hem een podium te geven nam Cees afscheid van de Zakengids en begon met Extra Nieuws een succesvol huis aan huisblad met veel foto’s die uiteraard door zijn zoon werden gemaakt. “Dit blad hebben wij acht jaar met veel plezier gemaakt met onder andere voetbal en aandacht voor de jeugd.” Na dit experiment werd de vrede met de Zakengids getekend en haakte Cees weer in .

Cees als culturele motor

Naast deze activiteiten was Cees altijd de motor achter allerlei culturele activiteiten in Buren. De jaarmarkt, Chapeau Buren, de dag van het hoedje , Buren bij Kaarslicht en de kunstmarkt. Cees kijkt tevreden terug maar wil vol gas door gaan met nieuwe initiatieven. Een daarvan is het schrijven over zijn nieuwe gemeente West Betuwe voor een nieuwe krant van de Persgroep. Cees : “Over deze nieuwe gemeente valt genoeg te schrijven, als je ziet dat partijen nu al over elkaar heen rollen. De raad van Buren waar ik nu afscheid van neem was voor mij altijd gratis volkstoneel waar ik de humor wel van in zie, maar wel jammer dat we dat niet altijd serieus kunnen nemen.” De Gemeente Wast Betuwe is nu al een wespennest, gezien de discussie rond winkelopenstelling op zondag. Maar Cees blijft de luis in de pels van de plaatselijke politiek en vanaf nu voor de Persgroep in de gemeente West Betuwe, waar het nooit saai gaat worden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten