Foto: Corien Remijn

Kiezen voor een baan in de zorg

  •   keer gelezen

Corien Remijn


Renée Diebels (18) loopt stage

Ondanks alle problemen in de zorg kiezen veel jongeren met volle overtuiging voor een opleiding in deze sector. Renée Diebels (18) uit Tiel is er één van. Ze volgt de hbo-opleiding verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht en loopt nu stage bij Thuiszorg de Betuwe in Buren. De opleiding duurt vier jaar.

Buren - Renée wist al jong dat ze later in de zorg wilde gaan werken. “Als kind paste ik al graag op mijn kleine nichtjes en ja, ik verschoonde toen ook gewoon hun luiers. Geen enkel probleem.” Inmiddels is ze tweedejaars student verpleegkunde en loopt stage bij de thuiszorgafdeling van Zorgcentra de Betuwe. Twintig weken lang, vier dagen per week. Renée helpt, onder toeziend oog van een ervaren medewerker, zelfstandig wonende cliënten met douchen, aantrekken van steunkousen en de inname van medicijnen. Ook wondverzorging en stomazorg behoren tot haar taak. Ze geniet van haar stage: “We maken mensen blij en dat maakt dit werk zo leuk. Als iemand een beetje chagrijnig is, duurt dat bij mij nooit lang.”

Werkdruk valt nog mee

‘s Ochtends gaat Renée mee naar cliënten, de middag is gereserveerd voor schoolopdrachten en organisatorische klussen. “Een verpleegkundige geeft vaak ook leiding en is contactpersoon voor zorgverleners, familie en instanties. Ik heb nu nog niet veel taken op dat gebied en loop meestal mee met anderen, dus de werkdruk valt voor mij valt wel mee” vertelt ze. Ze ziet uit naar het moment waarop ze meer verantwoordelijkheden krijgt. “Wat het vak voor mij vooral interessant maakt, is de verpleegkundige verdieping. Dat wil zeggen dat je problemen van cliënten tijdig signaleert en goed analyseert om de juiste aanpak te kiezen.”

Thuis wonen

Renée heeft nog geen rijbewijs en fietst door weer en wind van haar woonplaats Tiel naar Buren. “Kost ongeveer veertig minuten maar dan ben ik ook lekker uitgewaaid als ik aankom. Dan hoef ik ook niet meer naar de sportschool.” zegt ze opgewekt, “Al is het wel lekker dat ik af en toe mee kan rijden met een collega. Vooral als het regent.” Dankzij een stagevergoeding en een bijbaantje heeft deze studente genoeg geld om de bloemetjes buiten te zetten, maar dat komt er niet vaak van. “Ik heb nu weinig tijd om uit te gaan. Mijn stage begint om zeven uur ‘s ochtends en in het weekend werk ik vaak in een supermarkt. Ik spreek het liefst thuis af met vriendinnen. Lekker series kijken.”

Renée woont nog thuis en is wat dat betreft geen uitzondering onder studenten. Na de invoering van het sociale leenstelsel in 2015 is het percentage hbo-studenten dat op kamers gaat, sterk gedaald. In 2015 ging nog slechts 14% binnen 16 maanden op zichzelf wonen (bron: CBS). Renée: “Kamers in Utrecht zijn hartstikke duur en dat geld zou ik moeten lenen. Maar het is gewoon ook gezellig thuis, met mijn broers en de honden. En mijn beste vriendinnen wonen hier in de buurt, dus ik blijf voorlopig lekker in Tiel.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier