Foto:

De Veerbaas Vertelt: Verkeerde plaats

  •   keer gelezen

“Ik sprak afgelopen week Christiaan de Lange uit Lienden en die vertelde me iets, waarvan ik dacht, ‘het kan niet waar zijn’. In het mooie dorp Lienden staat aan de Dokter van Noortstraat een schitterend bushokje. Het geval is dat er al jaren geen bus stopt laat staan langs rijdt. Tijdens iedere jaarwisseling sneuvelen de ruiten van het hokje. Enkele dagen later zijn er weer nieuwe ruiten in geplaatst. Het mag wat kosten in die gemeente Buren of van wie het bushokje ook mag zijn. Het zou de raad van Buren sieren als zij het besluit zou nemen om het bushokje te verplaatsen naar de Vogelenzangseweg. Daar staan de mensen in weer en wind te wachten op de bus, midden in het gras of op de openbare weg.”


Nep

“Wat jammer nu. Tiel heeft toch heel wat te verwerken en ik vraag me af zal het nog goed komen. Ze moeten al veel sier maken met de uit het verleden wereldberoemde vruchtenfabriek Flipje. Het merk, bekend over de hele wereld, werd overgenomen door Hero in Breda. Het enige en weinige dat Tiel over heeft gehouden zijn de lege jampotjes en het beeldje van Flipje. De echte jam uit de Betuwe wordt gemaakt in Beesd, op het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Nu werd er in Tiel gedacht dat ze in het museum een pronkstuk hadden uit 1559. Het zou een gouden hanger zijn van ridder en Tiels ambtman Claes Vijgh. Het is geen 1 april grap, het is waar. De hanger is niet oud en niet van goud. Het blijkt een kopie van messing, met een laagje goudverf. Waarschijnlijk een gratis hangertje bij een pakje scheermesjes. De directie van het museum heeft het voor een vermogen laten verzekeren. Zo zie je weer, in Tiel is een kinderhand gauw gevuld en zijn ze met weinig al blij. Nee beste mensen, zolang er nog geen herindeling heeft plaatsgevonden met Buren en Culemborg, heeft Tiel geen echt museum.”

Vuurwerk

“Vorige week kwam de raad van West Betuwe weer bij elkaar en werd er gesproken over vuurwerkvrije zones. GroenLinks wil het vuurwerk wel aan banden leggen. Het college wil voor vuurwerk vrije zones aangeven. Voor mij is het een onderwerp dat toch een hamerslag moet zijn.

We hebben het iedere dag over zinvol met onze natuur omgaan, het milieu dat wordt aangetast door het mestoverschot en de uitstoot van auto’s. Het is erg gemakkelijk om anderen als schuldigen aan te wijzen. Over alle fijnstof die ontstaat bij het afsteken van vuurwerk, daarover houdt onze overheid de kaken op elkaar.

Kennelijk gaat het in Den Haag ook alleen om geld. Ik krijg steeds meer het gevoel dat we allemaal het milieubewustzijn alleen maar met de mond belijden. Ik zag deze week een vrijwilliger met een plastic zak en prikstok zwerfvuil opruimen. Dan denk ik ook wel eens, dat zijn mensen met een hart van goud zij verdienen een Koninklijke onderscheiding.

Als ik dan de bermen langs de af- en opritten van de grote wegen in onze gemeente zie, is het vechten tegen windmolens. Een beter milieu begint bij mij en u. We zijn er.”

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier