Truus (l) en Marjo, ze zagen het project "Gluren bij de Buren" voorbij komen op facebook, vonden het een leuk idee en doen voor de 2e keer mee.
Truus (l) en Marjo, ze zagen het project "Gluren bij de Buren" voorbij komen op facebook, vonden het een leuk idee en doen voor de 2e keer mee. (Foto: )

‘Vreemde mensen ontvangen is niet erg’

  •   keer gelezen

Tiel is zondag 10 februari voor de tweede maal het decor van huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Dit landelijke initiatief werd door Maria van Dooren en Theo Franken vorig jaar naar Tiel gehaald. Wie zijn zoal de gastvrije huiskamereigenaren die deze gezellige dag mogelijk maken?


Door Marjon de Lange

Tiel - We zijn op bezoek bij Truus Thijssen in de Honingstraat. In haar huiskamer treedt net zoals vorig jaar singersongwriter Teebeebrown op met zijn band, dit jaar met een percussionist erbij. “De artiesten vroegen zelf of ze weer hier mochten komen, het was ze blijkbaar goed bevallen”, vertelt Truus. Bij haar vriendin Marjo van Rest aan de Sterappel op Passewaay is zanger Jan-Willem Slotboom te beluisteren. “Vorig jaar had ik een jong meisje met zang en gitaar. Er zijn per huiskamer drie optredens, in 2018 kwamen bij de eerste ongeveer 20 personen kijken en bij de twee volgende tien personen. We hopen dit jaar op een hogere opkomst, maar het is ook nodig dat meer huiskamers in Passewaay mee gaan doen, dan komt de loop er daar beter in”, aldus Marjo.

Facebook

“We zagen vorig jaar de oproep voor huiskamers gewoon op facebook, vonden het leuk en deden mee. Artiesten die mee willen doen melden zich aan en huiskamers ook, de organisatie maakt dan een match. Je kunt je overigens ook gewoon zelf aanmelden, als je zelf artiest bent en in je eigen woonkamer wilt optreden of als je zelf al een artiest hebt”, vertellen de dames. “Het is niet alleen zang, maar allerlei kunstvormen, dans, muziek, gedichten, cabaret, theater en ga zo maar door.”

Verjaardag

De dames hebben er duidelijk weer zin in. Ze zien niet op tegen de organisatie. “Het is net een grote verjaardag, veel gasten de hele middag door en ze worden weer verwend. Vorig jaar hadden we petit fours, dit jaar gaan we weer wat bakken, we serveren ook een sapje, een wijntje en een biertje.” Het blijkt vrijwilligerswerk te zijn. “We krijgen er niks voor hoor, men kan wel een tasje met koffie en suiker en melk van de organisatie krijgen, maar dat ging bij ons vorig jaar niet op.”

Vreemde mensen

“Het is echt helemaal niet erg om vreemde mensen te ontvangen. De reacties zijn zo leuk! Het is sowieso leuk dat er gewoon in de straat, in de winter op een zondagmiddag iets gebeurt. Laagdrempeling, en eigenlijk gratis. Bij iedere deur staat wel een spaarpot, daar kunnen bezoekers (gluurders) een eigen bijdrage indoen. Vanaf 17.00 uur worden alle deelnemers, zowel de artiesten als de huiskamereigenaren uitgenodigd voor een na-borrel in de Beurs. Daar lever je de spaarpot in, daarvan kan de organisatie dan bijvoorbeeld weer drukwerk betalen.

Creatief Platform

Beide dames maken ook deel uit van het Creatief Platform Tiel. “Ik stel zondag ook wat schilderijen ten toon aan mijn bezoekers”, vertelt Truus. “Het gaat die dag immers over alle vormen van kunst.”

glurenbijdeburen.nl/tiel

Elke woensdag het nieuws uit Tiel per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier