Corsovereniging Passewaaij boft: Het ontwerp voor de wagen komt uit eigen gelederen. Vrijdag 8 februari vond de presentatie plaats.
Corsovereniging Passewaaij boft: Het ontwerp voor de wagen komt uit eigen gelederen. Vrijdag 8 februari vond de presentatie plaats. (Foto: Evert Scheffer)

‘De loods baart ons de meeste zorgen’

  •   keer gelezen

Je zou toch denken dat een corsovereniging zich het hoofd breekt over een goed ontwerp, over een strakke planning, over deadlines of voldoende vrijwilligers. En dat doen de meesten ook natuurlijk, behalve stichting Corsowagen Passewaaij. Die zit enorm met de bouwloods in zijn maag. Dit jaar wordt er nog gebouwd in een hal aan de Begoniastraat in Tiel en dan is het daar gebeurd.


Door Evert Scheffer

TIEL - Vrijdag 8 februari werd het ontwerp van de jeugdwagen van Stichting Corsowagen Passewaaij gepresenteerd. Het ontwerp van Thomas de Witte (16) uit Tiel en zijn vriendin Sija van den Heuvel (15) uit Heesselt werd uit vier inzendingen gekozen tot beste ontwerp voor het corso 2019. De titel van hun inzending is Racemonsters. Drie wezens, waaronder een draak in een raceauto en een heks op een bezem, strijden in een race om de hand van de prinses. De corsowagen gaat bestaan uit drie losse elementen die deels lopend worden voortbewogen en deels.... ‘’dat is nog een verrassing’’, zegt voorzitter Wim van Oort. ‘’Alle corsoverenigingen presenteren deze dagen hun ontwerp. Wij ook, maar we vertellen nog niet alles!’’

Broederstrijd

De inzendingen, vier stuks in totaal, uit eigen gelederen, en de keuze had dit jaar een ietwat bizar tintje. Het comité dat de definitieve keuze maakt, ziet alle ontwerpen, maar weet niet van wie die zijn. Dit jaar bleek het idee van Thomas en Sija het beste. En toen eenmaal bekend werd van wie dan de drie andere ontwerpen waren, bleek dat Thomas’ broer ook een ontwerp had ingeleverd. ‘’Een broederstrijd waar wij niets vanaf wisten’’, vertelt de voorzitter.

Thomas (en ook zijn broer) zijn al lang bij het Passewaaijse corso betrokken en komen via ouders en oma uit een echte corsofamilie. Thomas had voor het ontwerp de grove ideeën en zijn vriendin Sija, een kei op tekengebied, schetste wat Thomas bedacht. Samen zijn ze een maand bezig geweest tot het definitieve ontwerp te komen. ‘’Het idee is vaak veranderd’’, vertelt Sija. Vijf middagen en avonden bracht het stel tot een, zoals het bestuur het noemt, heel vernieuwend ontwerp.

Lichte paniek

De plannen zijn gemaakt, de strakke tijdsplanning wordt op papier gezet en de 110 vrijwilligers kunnen van lieverlee aan de slag. Dit jaar nog in de loods aan de Begoniastraat, maar dat is dan ook het laatste jaar daar. Insluipingen en vernielingen in de slechte hal hebben ertoe geleid dat de corsoclub moet verhuizen. ‘’We hebben dringend behoefte aan een hal van 12,5 x 20 meter met daarin een deur van drie meter hoog en met wat grond er omheen’’, zegt voorzitter Van Oort. ‘’Of een stuk grond waar we een hal kunnen zetten. Als we dat niet gaan redden, is dit het laatste jaar van corsoclub Passewaaij geweest. Wie kan en wil ons helpen?’’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier