Foto:

De Veerbaas Vertelt: Rode kaart

  •   keer gelezen

“Het gemeentebestuur van Tiel heeft een rode kaart gekregen van de Stichting Stadsherstel. Ze maken wel mooie plannen aangaande het cultuurhistorisch erfgoed, maar daar blijft het ook bij. De gemeente heeft toegestaan dat een inwoner van Tiel de voorgevel van zijn woning heeft gesloopt en bij de herbouw te veel kunststof heeft gebruikt. Het betrokken pand zou zelfs in aanmerking komen voor een monumentenstatus. Nu vraag ik me af, waarom maakt die stichting daar zo’n probleem van. Zoveel monumentaals is er toch niet meer te vinden in Tiel. Ik zou hen willen adviseren eens naar de overkant van de Waal te varen. Dan een kopje koffie te drinken bij het Veerhuis en kijken naar het nog mooie van Tiel. De Waterpoort met stadswal en de toren van de St. Maartenskerk. Ze zien dan ook de blikvanger Zinder, het cultuurhuis van Tiel. Ik ben bang dat ze zullen schrikken van de horizonvervuiling. Ik neem aan dat de Stichting Stadsherstel betrokken is geweest bij de ontwikkeling van die plannen. Bij het zien van het zeer functionele Zinder, valt de voorgevel van het pandje aan de Grotebrugse Grintweg in het niet. Ik denk dat het gemeentebestuur heeft gedacht: ‘De Stichting Stadsherstel heeft ingestemd met Zinder, dan kan dit pandje van een onschuldige burger ook wel. Jammer voor de stichting, dat ze zich gepasseerd voelt.”


Imago

“Tiel heeft meer problemen, het heeft een slecht imago, iets wat we allang wisten. De onderlinge regionale verhoudingen zijn slecht. Dat concludeert een onderzoeksbureau. Dat weten we al jaren. Tiel heeft zijn centrumfunctie verloren en heeft geen vrienden onder buurgemeenten. Om Tiel uit de put te halen zal er veel geld gevraagd worden aan de raad. U mag raden wie dat zal betalen.’’

‘’Het is een voorbeeld voor het gemeentebestuur van West Betuwe, die gemeente heeft ook zo’n schoonheidscommissie. Deze commissie blokkeert de bouw van de Ida Gerhardt Academie, die school zou niet passen in de landelijke omgeving. Ik heb het gevoel dat de poppetjes in die commissies zich erg belangrijk voelen. Voor mij mogen ze dit soort clubjes afschaffen.”

Financiële tekorten

“Krantenkoppen vertellen ons dat gemeenten en waterschappen financiële tekorten hebben. Culemborg ruim drie miljoen, daar hebben ze verdiend aan het minimabeleid en de Wet sociale werkvoorziening. Als inwoner de vraag: heeft Culemborg dat geld dan niet uitgekeerd? Zijn er in die stad geen mensen die naar de voedselbank gaan? Over de tekorten bij het waterschap wil ik maar niets zeggen. Dat financiële beleid daar is om te huilen. Daar gaan hobbymatige spelletjes vóór de veiligheid van de inwoners. Daar worden ook spelletjes gespeeld met geld van de gemeenschap.”

Verkiezingen

“De knuppel is in het hoederhok hard aangekomen. De regerende politieke partijen moeten slikken en snikken. Vergeet alles: Ga zaterdagavond naar het dorpshuis in Heukelum, daar geeft het Heukelums mannenkoor een uitvoering met een toneelstuk wat helemaal bij de politiek past. We zijn er.”

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten