Foto:

De Veerbaas Vertelt: Stem van inwoners

  •   keer gelezen

Geldermalsen krijgt een nieuw station. Op zich is dat geen schokkend nieuws, wel dat het de inwoners zijn die mochten kiezen wat zij het mooiste ontwerp vonden. En die stem heeft de doorslag gegeven in de keuze. Het gemeentebestuur van West Betuwe heeft haar stemrecht afgestaan aan de inwoners. Dat wordt zeer gewaardeerd. Dat zou vaker en door meer gemeenten moeten worden gedaan. Goed en op een open manier met elkaar communiceren, daarmee kunnen problemen worden opgelost en vaak ook voorkomen.


Neem het conflict afvalcontainers tussen inwoners en bestuur van de Avri. Een fatsoenlijke discussie wordt er niet gevoerd. Gelukkig, zo heb ik begrepen, gaan de actievoerders die in de gemeente West Betuwe wonen steun krijgen van de politiek.

Aanvankelijk had ik het gevoel dat de raadsleden allemaal verslaafd waren aan ‘Avri-Bisonkauw’. Kauwers hierop houden tijdens raadsvergaderingen, als Avri-wensen op de agenda staan, hun kaken op elkaar. Toch heb ik begrepen dat daar nu verandering in komt.

Onder aanvoering van raadslid Petra van Kuilenburg lijkt het dat inwoners die met de arrogantie van de Avri te maken hebben nu steun krijgen van de raad West Betuwe. Komende maand zal de raad hun wethouder Govert van Bezooijen een duidelijke boodschap meegeven naar de bestuursvergadering van de Avri. Ik heb heel sterk het gevoel dat Govert, gesteund door de raad, die boodschap aan het bestuur van de Avri zal afgeven.

Mijn ouders hebben me altijd voorgehouden; ‘na de hoogmoed komt de val’. Nu weet ik dat ze bij de Avri gewend zijn met alle soorten vuil om te gaan, met mensen omgaan is een Kunst met een grote K.

Arbeidsmigranten

Steeds meer bedrijven maken gebruik van migranten. Daar is helemaal niets mis mee. Ze zijn hard nodig om onze economie draaiende te houden. Opvallend is dat veel fruittelers en tuinders op hun bedrijf daar passende ruimte voor hebben geregeld. In tal van gemeenteraden wordt over verblijfsruimte voor migranten gesproken. Waarom nemen de grote bedrijven niet zelf het voortouw. Zij pakken wel de winst en niet de lasten. Problemen worden tegenwoordig wel gauw doorgeschoven. Huisjesmelkers spinnen er garen bij. Over voorzieningen wil ik maar niet praten. De mensen die goed zijn om zeven dagen in de week te werken worden op elkaar gepakt in een woning en moeten daar veel geld voor betalen.

De panden voldoen veelal niet aan de veiligheidseisen. Sterker nog, gemeenten weten niet eens hoeveel mensen er in de woning zijn gehuisvest. Het is alleen te hopen dat er geen calamiteiten komen.

Ik heb begrepen dat er in één gemeente een chaletpark zal worden ingericht voor migranten. Dat is beter dan deze groep mensen illegaal op campings toe te laten.

Hoe dan ook, we kunnen er lang of kort over praten, het zijn voor bestuurders van gemeenten wel weer problemen waar een oplossing voor wordt gevraagd.

Het is net als het probleem met de processierups, het sluipt naar binnen en er is niet direct een oplossing voor. We zijn er.

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten