Foto:

Peter van Dijk: ‘Respect overheerst op Alpe d’Huez’

  •   keer gelezen

ECK EN WIEL – Peter van Dijk weet waaraan hij begint bij de beklimmingen van de Alpe d’Huez. Maar beseft ook dat het gaat om een ultiem doel: de strijd tegen de gevreesde ziekte kanker.


Dat geeft hem extra kracht. Nog sterker: doet hem zelfs besluiten om volgend jaar weer mee te doen. Met de mooie score van 3095 euro levert hij een wezenlijke bijdrage aan de onderzoeken. ’’En mijn vrouw Miranda en de dochters Irisz en Sarah gaan ook mee. Zij lopen de route, maar toch…’’

Vier keer de berg op. Van Dijk kan het prachtig verwoorden. Hij kwalificeert de editie 2019 als een bijzondere. ’’Wat is de natuur wonderschoon, maar ook

meedogenloos. Een prachtige berg die tot in de wolken rijkt. Als je in het dorpje beneden (Bourg d’Osian) op een terrasje zit te kijken naar Alpe d’Huez dan kun je het dorpje van dezelfde naam niet zien liggen; zo hoog is het. Meer dan een kilometer de lucht in’’.

In het zuiden van Frankrijk is het in juni aangenaam vertoeven. Maar bovenop de berg is het anders. ’’Het is sowieso kouder dan beneden. Er kan sprake zijn van tiengraden temperatuurverschil. Al fietsend over de steile wegen en de haarspeldbochten wordt je getrakteerd op bossen, alpenweiden, koeien die aan het grazen zijn, kabbelende beekjes en kleine stromende watervallen. De meedogenloosheid zit hem in het stijgingspercentage en de wisselende omstandigheden. Koud als je aan het dalen bent, want de wind gaat parten spelen. Vooral wanneer je bezweet naar beneden fietst. Warm als je omhoog fietst, je een zware inspanning levert en juist géén wind hebt. En dan zijn er zo’n 5000 deelnemers die allemaal op dezelfde dag het gevecht aan willen gaan met deze wonderschone berg. De één fietsend, de ander lopend en weer een ander al skeelerend, steppend of met z’n armen bewegend in een aangepaste rolstoel’’.

Ware betekenis

Deze editie stonden voor Peter van Dijk vier personen centraal. Dus ook viermaal proberen omhoog te fietsen. Peter vertelt: ’’Het zijn mensen die leiden aan een vorm van kanker. Mensen die een behandeltraject zijn ingegaan; mensen die in spanning leven; afwachten op wat er komen gaat. Helaas kreeg ik op de dag van vertrek bericht dat er iemand was overleden. Voor de anderen bestaat het traject uit louter onzekerheden’’.

Van Dijk vervolgt: ’’Dit is de ware betekenis van Alpe d’HuZes. Voor iemand of voor meerdere personen boven proberen te komen. Ieder op zijn eigen manier; op zijn eigen tempo. Iedereen die op zijn of haar manier een beklimming wil opdragen aan iemand die overleden is aan kanker of op dit moment leidt aan een vorm van deze verschrikkelijke ziekte. Het maakt niet uit hoe. Iemand die één keer met moeite boven komt levert vaak een grotere prestatie dan iemand die fluitend zesmaal de berg op fietst. Een ieder die deze uitdaging aangaat kan op mijn respect rekenen’’.

’’Mijn beklimmingen zijn voorspoedig verlopen. De eerste twee waren in betrekkelijke kou. Ideaal weer voor mij om lekker te fietsen. Fietsen in de mist of eigenlijk in de wolken. Waar anderen warme kleding dragen is voor mij een korte broek en een wielershirt voldoende. De derde beklimming was bij helder weer; dit betekende direct warmte om je heen. Dan is het een stuk zwaarder. De vierde was de zwaarste. De zon werd soms getemperd door wat wolken, waardoor het aangenaam was om te fietsen, echter de voorgaande beklimmingen zitten in je benen. Als het even heel zwaar ging dan was de gedachte direct bij de mensen waarvoor ik omhoog fietste. Wat is dan zwaar? Dan trap je door tot de finish’’. Want één ding is zeker: “Opgeven is geen optie”.

Bij foto:

• Peter van Dijk wordt in zijn inzet voor de kankerpatiënten trouw gesteund door echtgenote en dochters.

FOTO: MIRANDA VAN DIJK

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten