Foto:

De Veerbaas Vertelt: Sociaal Domein

  •   keer gelezen

De gemeente West Betuwe had een voorlichtingsavond over het Sociaal Domein. Mensen uit Beesd, die er geweest zijn waren niet al te positief over de avond. Veel ambtenaren die zichzelf stonden aan te prijzen, was hun reactie. Een staande receptie, afgewisseld met een verjaardagsspelletje, zoals hoedje op bij het goede antwoord en hoedje af als je het fout had. Tenminste als het te verstaan was door de omroeptoeter. Heel begrijpelijk dat na het eerste spelletje de belangstellenden naar huis gingen of buiten op het muurtje gingen zitten. De mensen die ik sprak hadden het beter gevonden als er iemand uit het dorp Beesd uitleg had gegeven hoe de BOS Bus werkt. Als het sociale leven niet wordt opgepakt door de inwoners zelf, zullen er voor alle gemeenten donkere wolken verschijnen aan de financiële horizon. Ik hoorde dat er veel raadsleden aanwezig waren, waardoor er de komende tijd in de raad van West Betuwe nog wel over gesproken zal worden.


Radartoren

In Herwijnen hebben de inwoners zich verenigd en maken een gesloten front in de strijd tegen de plannen van defensie, om in het buitengebied een militaire radartoren te plaatsen. De inwoners zijn bang voor stralingsgevaar. Dat is begrijpelijk zolang er naar straling geen gedegen onderzoek is verricht. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Lingewaal heeft daar in het verleden al bezwaar tegen aangetekend. We weten dat grote lichamen de dienst uitmaken. Macht en geld zijn de hoofdrolspelers. Het maakt tegenwoordig niet uit over wie we het hebben, het Rijk bepaalt en lagere overheden zoals de Avri hebben dat systeem overgenomen. De raad van West Betuwe heeft op hoge poten een brief geschreven naar de Eerste én Tweede Kamer en daarin hun ongenoegen uitgesproken. Het is te bewonderen dat de raad van West Betuwe dit heeft aangedurfd. Jammer dat ze niet zo’n brief van dezelfde ophef hebben doen uitgaan naar de Avri. Ik begrijp de inwoners van Herwijnen. Toch heb ik het gevoel dat zij bij de politiek in Den Haag aan hetzelfde korte eind zullen trekken als alle inwoners van het Rivierengebied bij de Avri hebben ondervonden. Het is afwachten wat het verhaal zal zijn vanuit Den Haag. Gelukkig woont VVD-kamerlid Remco Dijkstra in het Rivierengebied. Misschien laat hij van zich horen zoals hij dat vorige week heeft gedaan over de uitstoot van stikstof, waardoor het industrieterrein in Tiel in de problemen komt. Als daar niet meer gebouwd mag worden, komt de stad Tiel nog meer in de financiële problemen. Het water in de Waal kan dan wel laag zijn, financieel staat het water in die Fruitstad aan de Waal ver boven de lippen.

Respect

De laatste dagen staan de kranten vol over de manier waarop hulpverleners en politiemensen belaagd worden. Ik heb het gevoel dat rechters en politiek hieraan ook debet zijn. Ik mag wel geen mening hebben als veerbaas, toch zijn het de rechters en de politiek die deze groep mensen hebben laten vallen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden heb ik geleerd. Politiemensen zo snel mogelijk van een stroomstootwapen voorzien. Straffen geven en het niet afdoen met een taakstraf. We zijn er.

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier