Op zaterdag 9 november liep een bonte parade van hoedendragers door het centrum van Tiel. (foto: Jan Bouwhuis)
Op zaterdag 9 november liep een bonte parade van hoedendragers door het centrum van Tiel. (foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Hoedenparade brengt kleur in centrum

  •   keer gelezen

Op zaterdag 9 november liep een bonte parade van hoedendragers door het centrum van Tiel. Op de klanken van begeleidingsband BKK toonden ze hun extravagante zelfgemaakte creaties aan winkelend publiek. De hoedenparade was het feestelijke sluitstuk van Tiel Chapeau, een activiteit van Creatief Platform Tiel.


Corien Remijn

Tiel - Bij de éne deelnemer kijkt een pop door een raampje in de hoed naar buiten, bij een ander gaat vrijwel het hele gezicht schuil onder gigantische bollen wol en breinaalden. De creativiteit van de 36 deelnemers lijkt grenzeloos en brengt bij veel omstanders een grote lach op het gezicht.

Wedstrijd

Voorafgaand aan de parade waren de hoeden al een week te zien in kringloopwinkel Secunda, waar ruim 400 klanten een stem hebben uitgebracht op hun favoriete creatie. Bij de prijsuitreiking, het sluitstuk van de parade, kregen de tien favorieten een tegoedbon, beschikbaar gesteld door plaatselijke ondernemers. Adriënne Wolters veroverde de eerste prijs met haar hoed in steampunkstijl. Steampunk is gebaseerd op de Victoriaanse kledingstijl, gecombineerd met fantasie-elementen en technische accessoires uit het stoomtijdperk. “Deze hoed was vooral bij mannen populair. Die hebben minder met bloemen of glimmende stoffen”, verklapt één van de vrijwilligers. De tweede prijs was voor een grote zwart-witte hoed met stoffen bollen, gemaakt door Corry Janssen. De subtiele sprookjesachtige hoed van herfstbladeren van Andrea van Sloterdijk was goed voor de derde prijs.

Vervolg

Alle creaties zijn nog maximaal twee weken te zien in etalages in het centrum van Tiel. Intussen wordt al voorzichtig nagedacht over een editie in 2020, want de eerste editie van Tiel Chapeau was een groot succes. Zowel voor de hoedenmakers als voor de samenwerkingspartners. “Met dit soort activiteiten willen we meer kleur in Tiel brengen, en dat is goed gelukt”, concludeert initiatiefnemer Frans Ebing tevreden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten