Burgemeester Gerdo van Grootheest doopte de nieuwe boot Elisabeth voor de roeivereniging Culemborg.
Burgemeester Gerdo van Grootheest doopte de nieuwe boot Elisabeth voor de roeivereniging Culemborg. (Foto: Theo van Dam)

Burgemeester doopt nieuwe sloep roeivereniging

  •   keer gelezen

CULEMBORG – Dat Sloeproeien Culemborg een actieve vereniging is met bijna 80 leden, is bekend met o.a. in 2012 werd de eerste sloep Jan van Riebeeck te water gelaten.


Het aantal leden is de afgelopen jaren sterk gestegen. Een tweede sloep was dringend nodig. Niet alleen om voor trainingen het water op te gaan maar ook tijdens wedstrijden. In Culemborg wordt al jaren een strijd tussen de twee middelbare scholen georganiseerd en nodigt de club boten vanuit heel Nederland uit voor Respec op de Lek.

Zondagmiddag konden de leden een nieuwe sloep inlijven. Het was even zoeken voor een naam. Om te komen tot een naam van de nieuwe sloep zijn leden en Culemborgers uitgedaagd namen aan te dragen. Uit ruim 20 namen hebben de leden vol overtuiging gekozen voor de naam vrouwe Elisabeth. Ook deze naam is onlosmakelijk verbonden met Culemborg omdat Elisabeth (1475-1555) de laatste erfdochter was van het geslacht Culemborg en zij de stad markante en unieke gebouwen naliet. Zo werd uit haar nalatenschap het Elisabeth Weeshuis gesticht, de oudste zorginstelling van Nederland die in 1560 speciaal voor weeskinderen werd gebouwd. En Elisabeth en haar tweede echtgenoot Anthonis van Lalaing gaven architect Rombout Keldermans opdracht voor de bouw van het stadhuis aan de Markt. Het Oude Stadhuis kwam in 1539 gereed, uitgevoerd in de karakteristieke laat-gotische stijl.

Het was daarom mooi dat op de naamdag van Elisabeth de naam van de nieuwe sloep onthuld en gedoopt werd door burgemeester Gerdo van Grootheest. Na de doop met Vrijstadbier hebben de oprichters van de sloeproeiafdeling de eerste meters met de nieuwe boot geroeid onder toeziend oog van vele leden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier