Orkest onder leiding van Arjan Gaasbeek. (foto: Theo van Dam)
Orkest onder leiding van Arjan Gaasbeek. (foto: Theo van Dam) (Foto: Theo van Dam)

Eerbetoon aan dirigent Heinz Friesen

  •   keer gelezen

Voor een volle kerk opende voorzitter Rob van Tuil het kerstconcert van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes met een eerbetoon aan de op 23 oktober overleden ere dirigent Heinz Friesen. Hij memoreerde wat Friesen voor de blaasmuziek in Nederland en ver daarbuiten, maar zeker voor Pieter Aafjes heeft betekend. Hij was een icoon. Meer dat 41 jaar was hij dirigent van het orkest.


Culemborg - Na een ogenblik van stilte werd het indrukwekkende koraal Nimrod gespeeld. Vervolgens leidde presentator Jurriën van der Veer het publiek door het programma waarin de Theremin centraal stond.

O.l.v. Arjan Gaasbeek opende het orkest met “Christmas Overture”. Vervolgens de solist van deze avond Thorwald Jørgensen op zijn Theremin. Een instrument met twee antennes die elektromagnetische velden creëren, die reageren op de bewegingen daarbinnen van de handen. Jørgensen lied het publiek tijdens dit concert, met begeleiding van het orkest horen waartoe dit bijzondere instrument toe instaat is. Van het prachtige “Vocalise” van Rachmaninov tot een zingende nachtegaal in “The Nightingale”. Het programma voor de pauze werd afgesloten met het imposante werk van Resphighi, “Belkis, Rigina di Saba”.

In 25 minuten nam Arjan Gaasbeek met zijn orkest het publiek mee op de reis van Belkis, de Koningin van Sheba naar Salomo de Koning van Israël , op wie zij verliefd is. Een voor orkest zeer moeilijk werk vol afwisselingen in prachtig gespeelde solo’s voor fluit, klarinet, trompet en basklarinet. Dirigent Arjan Gaasbeek had het orkest volledig in zijn macht en bracht het tot grote hoogte, met een overweldigend slot, waarbij een trompet groep off stage , vanaf het orgel de slotsignalen door de kerk lieten schallen. Een daverende ovatie was de beloning voor dirigent en orkest voor deze hoogstaande prestatie, waar heel wat uurtjes oefenen aan vooraf zijn gegaan. En waarin Arjan Gaasbeek zich zeker weer toonde een waardig opvolger te zijn van zijn grote voorbeeld Heinz Friesen. Na de pauze werd geopend met nog een prestigieus werk “Battle of Hearts van Bert Appermont. Deze avond beleefde dit werk zijn eerste zeer verdienstelijke uitvoering, waarmee Pieter Aafjes op 28 maart 2020 gaat deelnemen aan de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen in Barneveld. Thorwald Jørgensen bracht vervolgens het publiek in vervoering met de indrukwekkende melodie uit de film Once Upon a Time in the West en The flight of the Bumble Bee. Met Mary’s Boy Child en A Christmas Carol Fantasy bracht het orkest de kerstgedachte weer terug. In het slotwoord van de voorzitter waren er dankwoorden en bloemen voor de presentator, solist en dirigent Arjan Gaasbeek, die weer gigantisch veel werk had verricht.

Het concert werd afgesloten met Stille Nacht. Een staande ovatie voor deze geweldige avond was een terechte beloning voor dit 29e kerstconcert. Op naar het zesde lustrum in 2020.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier