Op de voorgrond: Paul Scheffer, derde van links: Roan Geurts. Burgemeester Beenakker opende de avond. (foto: Jan Bouwhuis)
Op de voorgrond: Paul Scheffer, derde van links: Roan Geurts. Burgemeester Beenakker opende de avond. (foto: Jan Bouwhuis) Foto: Jan Bouwhuis

16-jarigen moeten ook kunnen stemmen

Algemeen 103 keer gelezen

Donderdag 31 oktober werd in de Tielse raadszaal voor de vierde keer de herdenking gehouden van de geboortedag van Joan Derck van der Capellen tot den Pol. Deze eerste Nederlandse patriot werd geboren in Tiel precies op de plaats waar de raadszaal thans gebouwd is.

Door Marjon de Lange

Tiel - Joan Derck, beter bekend als afkorting JDCP, wordt gezien als de oprichter van de Nederlandse democratie. Ook hielp hij de wereldwijde democratie op weg door zijn steun aan de onafhankelijkheidsoorlog in de VS. Hij was zijn tijd ver vooruit. Of toch niet? Problemen van vroeger komen steeds terug. De geschiedenis herhaalt zich, maar wel in een ander jasje. Een herdenking als deze kan natuurlijk niet zonder politiek tintje.

Schijndemocratie

Ook deze keer zijn er twee lezingen tijdens de herdenking. Eén door een genodigde uit de politiek voorafgegaan door een lid van het Model European Parliament. Als vertegenwoordiger van de jeugd stelde Roan Geurts waarom hij vindt dat er in ons land sprake is van een ‘schijn-democratie’. “Het belangrijkste recht van de democratie is stemrecht”, stelde hij. “Omdat de stemgerechtigde leeftijd pas bij 18 jaar ligt is er sprake van een situatie waarbij een kleine groep ouderen moeten stemmen over zaken die zij nog maar kort mee mogen maken. Een grote generatie jongeren krijgt echter nog jaren lang met hun beslissing te maken. En dat terwijl zij er niet voor of tegen mogen stemmen. Dat is niet eerlijk. Hoe jonger de stemgerechtigde leeftijd, hoe eerlijker de democratie.” De 17-jarige Roan stelde voor het stemrecht te verlagen naar de leeftijd van 16 jaar en besloot zijn betoog met: “Ik wil stemmen!”

Multatuli

Als hoofdspreker van de avond was Paul Scheffer uitgenodigd, publicist en hoogleraar. Hij gooide zelf een steen in de politieke vijver met zijn geschriften en uitspraken zoals over het vluchtelingenvraagstuk en het muticulturele drama in ons land. Daarmee vergelijkt hij zichzelf met JDCP. Die hij eveneens de ‘Multatuli’ van de 18e eeuw noemde. Scheffer stelde in de Tielse raadszaal dat Nederland naar de verdere toekomst moet gaan kijken. “Er zijn vier belangrijke tegenstellingen in Nederland, te weten die tussen jong en oud, tussen laag- en hoogopgeleid, tussen de gevestigde orde en nieuwkomers en tussen seculier (= zonder geloof, red.) en gelovigen.” Het sociale antwoord op die vier tegenstellingen is volgens Scheffer een nieuwe vorm van democratie. Hij denkt daarbij aan verlaging van de stemgerechtigde leeftijd, net als Roan. Maar ook een gekozen burgemeesterschap en burgers meer zelfstandigheid te geven. “Attributen voor onze samenleving zijn taal, kennis, participatie en normen”, aldus Scheffer.

Lustrum

De JDCP-herdenking is een initiatief van de Tielse oudheidkamer. Voor volgend jaar staat de vijfde herdenking op het programma. De werkgroep start binnenkort alweer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden