Opening van de tentoonstelling Echt Waar?  (foto: Jan Bouwhuis)
Opening van de tentoonstelling Echt Waar? (foto: Jan Bouwhuis) Foto: Jan Bouwhuis

‘Over misleiding en het grote geld’

Algemeen 83 keer gelezen

Hoe was het ook al weer? Het Gulden Vlies dat als topstuk onthaald werd in Tiel. Het lag in een dure zwaar beveiligde vitrine en bleek vals te zijn. Het Flipje Streekmuseum was in rep en roer. En zij niet alleen.

Marjon de Lange

Tiel - Historici, de Tielse Oudheidkamer, de landelijke pers, de onthulling van het valse museumstuk haalde in februari van dit jaar zelfs de buitenlandse pers. Tiel stond in de New York Times en in een Parijs’ nieuwsblad. Maar of ze daar zo blij mee moesten zijn?

Thedingsweert

Volgens de mythe rond het gouden sieraad was het omstreeks 1970 gevonden door een leerling van de biologische land- en tuinbouwschool Warmonderhof, ooit gevestigd op het landgoed Thedingsweerd, aan een uitvalsweg van Tiel. Het zou 400 jaar in de grond gelegen hebben en had ooit toebehoord aan de Tielse bestuurder Claes Vijgh. De vinder, Willem van Duijn is jong overleden. Het Gulden Vlies kwam op één of andere manier in handen van een Amerikaanse antiquair. Het dook weer in Nederland op tijdens een tentoonstelling in 2010 in het Drents Museum.

Bruikleen

De Amerikaanse antiquair gaf het daarna in bruikleen aan het Tielse Museum. De Tielse Oudheidkamer betaalde ruim 7000 euro voor de speciale vitrine voor de koninklijke onderscheiding uit 1509-1559. “Aan de echtheid werd niet getwijfeld”, vertelt de toenmalige conservator, stadshistoricus Peter Schipper. “Je mag er immers toch van uit gaan dat zo’n grote naam als het Drents Museum in Assen de waarheid spreekt. Zij verlengden hun tentoonstelling in 2010 zelfs met twee maanden speciaal voor dit ding.”

Rekwisiet

De schrik en de commotie was groot toen het sieraad een toneelattribuut uit ca. 1950 bleek te zijn. Verschillende specialisten deden onderzoek en bevestigden dit, maar het bleef natuurlijk een raar verhaal. Een Amerikaan die op de website van zijn antiekhandel de echtheid uitvoerig omschrijft, een overleden vinder en het Drents Museum dat geen commentaar wilde geven, hun toenmalige conservator was inmiddels met pensioen.

Zoektocht

Gelukkig was er iemand die verder zocht, Henk van der Linden is lid van de Oudheidkamer en woont op Thedingsweert. Uit historische belangstelling én vanwege de uitdaging wist hij vele puzzelstukjes te plaatsen. Hij traceerde de broer van de vinder en oud-klasgenoten. De hele waarheid zal wel nooit boven tafel komen en het verhaal is minder spannend dan het leek. De Amerikaan lijkt wel een vreemde rol te spelen, maar dat is nog niet te bewijzen. Museumdirecteur Alexandra Steen wist wel een passend vervolg aan het hele verhaal te geven. Vorige week, 7 november, opende zij een tentoonstelling speciaal gewijd aan nep-kunst. In historisch blad ‘de nieuwe kroniek’ staat binnenkort een uitgebreid artikel over dit geval van ‘Tussen Kunst en Kitch in de Betuwe’...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden