Yvonne Stolk gaat voor een leefbaar Tiel.
Yvonne Stolk gaat voor een leefbaar Tiel. (Foto: )

Yvonne Stolk: Raadslid en rockbitch

  •   keer gelezen

CDA-fractievoorzitter Yvonne Stolk is een luis in de pels voor het Tielse college maar ook een rockbitch. Je zou het niet zeggen als zij keurig gekleed het Zinder café binnenkomt. Snel wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een bevlogen politica met een groot sociaal en muzikaal hart, die weet wat ze wil.


Jan Woldberg

Tiel - Dat is niet altijd zo geweest. Toen zij haar loopbaan in de ICT begon, kwam zij al snel bij de VVD uit. Stolk heeft politiek niet van een vreemde, haar vader Piet Stolk was twaalf jaar wethouder voor het CDA. Dat zijn dochter koos voor VVD was voor hem vloeken in de kerk.

Sociale types

Maar door kennismaking met betrokken CDA’ers tijdens onder andere wandelingen met haar hond is het goed gekomen. Zij trof allerlei sociale types waaronder Truus Vermeulen. Stolk: “Door hen ontdekte ik mijn sociale hart en stortte ik me in het vrijwilligerswerk en mantelzorg.” Dat was ook het CDA niet ontgaan, en Stolk belandde al snel in de raad van Tiel. “Mijn begintijd in de raad voelde als een warm bad”, zegt Stolk. Los van politieke tegenstellingen gunden we elkaar wat in het belang van de stad.” We werkten samen in werkgroepen en zagen elkaar als politieke vrijwilligers. Maar in de loop van de tijd verharde de sfeer.”

Ego’s

Stolk: “De raad van nu is versnipperd en er zitten te veel ego’s die elkaar vliegen proberen af te vangen.” Het spraakmakende interview in deze krant met nieuwkomer Maureen Klein van Groen Links, die met een onbevangen blik naar de Tielse politiek kijkt, werd een rel. “Betrokken mensen zoals Maureen moeten we omarmen en niet afbranden. In een eerdere periode was dit nooit zo hoog op gelopen.”

“De PvdB is groot geworden en probeert verkrampt haar verkiezingsbeloften waar te maken”, stelt ze. Volgens haar worden ambitieuze projecten zoals het stationsgebied onnodig overeind gehouden.

“Wij zijn van plan om tijdens de begrotingsvergadering met zoveel mogelijk partijen een alternatief voor te leggen, waarbij mantelzorg, sport, cultuur, vrijwilligers en evenementen, maar ook de beiaardier worden gespaard.”

Herindelen

De commotie over een op handen zijnde herindeling vindt Stolk huilen voor de bühne. “We weten al jaren hoe de provincie hierin staat, en met de bestuurlijke en financiële problemen in Buren en Tiel is één en één twee, dus wat mij betreft snel herindelen.” Naast haar raadswerk vindt ze afleiding in haar paardenhobby en het zingen bij het Tiels Vocaal Ensemble.

Ze was graag zangeres geweest bij een sympho metalband, zoals haar grote idool Nightwish met zangeres Floor Jansen, maar een ernstig auto-ongeluk gooide roet in het eten. Binnenkort hijst zij zich weer in een leren broek om met haar man bij Nightwish te gaan headbangen in de Ziggo Dome.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier