Burgemeester Gerdo van Grootheest had gezelschap van de Marokkaanse ambassadeur bij viering 50 jaar Marokkanen in Culemborg.
Burgemeester Gerdo van Grootheest had gezelschap van de Marokkaanse ambassadeur bij viering 50 jaar Marokkanen in Culemborg. Foto: Theo van Dam

Vijftig jaar migratie in Culemborg herdacht

Algemeen 458 keer gelezen

In de Fransche School kwamen zondagavond vele genodigden en belangstellenden uit de Marokkaanse gemeenschap bij elkaar om stil te staan dat het al weer 50 jaar geleden was dat de eerste Marokkanen zich in Culemborg gingen vestigen.

Culemborg - Onder de aanwezigen waren enkele Marokkanen die 50 jaar geleden op zoek gingen naar werk. Voor deze gelegenheid was ook de Marokkaanse ambassadeur in Nederland gekomen. Hij werd vergezeld door burgemeester Gerdo van Grootheest. Verder waren namens de gemeente Culemborg aanwezig de wethouders Monica Wigchers en Simon Buwalda.

Theaterdirecteur Danny van Zuijlen heette de aanwezigen welkom bij deze eenmalige ode over een halve eeuw Marokkaanse migratie in Nederland. Dit jaar namelijk was het exact 50 jaar geleden dat Nederland en Marokko een verdrag tekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland werd vastgelegd om mensen te werven voor de Nederlandse industrie. Wat 50 jaar geleden leek als een tijdelijk avontuur om geld te verdienen en daarna naar het thuisland terug te keren, pakte anders uit. De emigranten zijn hier in Culemborg blijven wonen. Gezinnen werden herenigd en inmiddels is men al weer 3 generaties verder.

De eerste groep emigranten is inmiddels op leeftijd en snakt naar rust in het land van herkomst. Hoe kwamen zij hier? En wat waren hun ervaringen? Wat kan de nieuwe generatie leren van deze ervaringen?

Deze vragen werden op deze avond beantwoord met een afwisselend programma, waarin de documentaire ANÂAQ van filmmaker Mohamed Bouzia de boventoon voerde en waarin alles werd vertoond. De filmmaker leidde zelf de film in en vertelde eerst het een en ander over het maakproces. Maar eerst was het woord aan Wieger Bakker, hoogleraar Utrechtse School voor bestuurs- en Organisatiewetenschap. Hij ging dieper in over het onderwerp Migratie en Nederland, waarna de filmmaker zijn film inleidde en men genoot van de film.

Na een korte pauze waarin genoten werd van de Marokkaanse thee, ving het tweede gedeelte aan van deze avond met persoonlijke ervaringen.

Eerst was er een gesprek tussen Rochida Laouhi en Bouchta Otmanie, waarna burgemeester Gerdo van Grootheest in gesprek ging met Quiam El Quasdad. Het onderwerp dat zij behandelde was “Wat betekent migratie anno 2019 voor Culemborg”.

De gespreksronde werd afgesloten met de waardering die de derde generatie uitsprak over de eerste generatie, waarna de avond werd afgesloten en er nog lang nagepraat werd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden