Vrijwilligers Lia Reulen, Willemien de Ruiter en Marjo van der Heijden in de jubilerende Tielse Wereldwinkel.
Vrijwilligers Lia Reulen, Willemien de Ruiter en Marjo van der Heijden in de jubilerende Tielse Wereldwinkel. (Foto: Corien Remijn)

Wereldwinkel van nu volgt laatste trends

  •   keer gelezen

Wereldwinkel Tiel zit inmiddels 20 jaar aan de Weerstraat, in het pand waar voorheen ijzerwarenhandel Lebbink was gevestigd. November is uitgeroepen tot feestmaand met speciale acties voor klanten. Voor de Zakengids blikken enkele trouwe vrijwilligers terug op de geschiedenis van het initiatief dat in 1981 officieel begon.


Corien Remijn

Tiel - “Jongeren denken nog vaak dat het een geitenwollensokkenclub is, gerund door huisvrouwen en gepensioneerden, die elke aankoop in een schriftje noteren”, zegt vrijwilliger Lia Reulen lachend. “Maar we gaan met de tijd mee. We hebben een modern winkelsysteem en de vrijwilligers worden steeds jonger. Het assortiment is tegenwoordig ook beter afgestemd op de huidige markt: de makers houden bij de productie al rekening met trends. We verkopen nu vooral cadeau’s en artikelen voor woninginrichting, naast het bekende assortiment voedingsmiddelen. Wat zeker niet is veranderd, is dat we alleen artikelen hebben die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Het moet fairtrade of anderszins duurzaam zijn.”

Bijna 40 jaar in Tiel

Vrijwilliger Marjo van der Heijden weet alles van de geschiedenis van de Wereldwinkel en vertelt: “In het begin, rond 1981, zaten we in een klein keldertje aan de Hof van Arkel en verkochten vooral voedingsmiddelen zoals koffie en thee. Daarna hebben we lange tijd in de Kerkstraat gezeten, maar dat werd te klein en moest gerenoveerd worden. Het aanbod van de meneer van Steenwijk, de eigenaar van het pand aan de Weerstraat, om hier in te trekken, was een uitkomst. We hebben toen ook de openingstijden flink uitgebreid.” De Wereldwinkel kreeg een deel van het pand uit 1863 in gebruik. Aanvankelijk is weinig veranderd aan het interieur, met als blikvanger de wandvullende kast met houten laatjes van de vorige gebruiker, ijzerhandel Lebbink. “Bij een brand in 2005 hebben we die gelukkig nog kunnen redden, samen met de oude toonbank. Bij de herinrichting is de kast wel naar de medewerkersruimte verplaatst omdat de winkel werd aangepast aan de nieuwe huisstijl van de landelijke organisatie van Wereldwinkels”, voegt Lia Reulen toe.

Toekomst

“Omdat we geen personeel hebben en niet veel huur hoeven te betalen blijft het financieel haalbaar, al hadden we het rond 2008, tijdens de recessie wel even zwaar. Maar voorlopig willen we hier graag blijven”, zegt Willemien de Ruiter, de winkelcoördinator. “We hebben een gezellig team van 32 vrijwilligers, waarvan er 22 winkelmedewerker zijn. Dat lijkt misschien veel, maar steeds meer mensen doen dit naast een baan. Of ze zijn werkzoekend en maar tijdelijk inzetbaar. Dus nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.” De Wereldwinkel heeft november uitgeroepen tot feestmaand met klantenacties en een feestelijke vriendenkoopavond op 27 november. “Aanmelden hoeft niet, iedereen kan gewoon binnenlopen!”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten