v.l.n.r. De creatief managers  Mark van Dooren en Henk Jan Letteboer gaan er voor. (foto Jan Woldberg )
v.l.n.r. De creatief managers Mark van Dooren en Henk Jan Letteboer gaan er voor. (foto Jan Woldberg ) (Foto: )

Gelderlandfabriek blijft broedplaats

  •   keer gelezen

Deze voormalige meubelfabriek naast het station van Culemborg is al jarenlang een broedplaats voor creatieve zelfstandigen. Dankzij een financiële injectie van de gemeente kunnen de ‘Fabriekers’ zich richten op de toekomst. De ‘Fabriekers’ hebben hier hun werkruimtes en in de locomotief loods zit restaurant Una Volta. Dit zijn de ingrediënten voor een succesvolle ontwikkeling.


Jan Woldberg

Culemborg - Nu een paar jaar later moest een tweede stap worden gemaakt en om erachter te komen hoe die stap eruitziet, een gesprek met de beide creatief managers; Mark van Dooren en Henk Jan Letteboer.

Bij het betreden van de fabriek is de kruisbestuiving tussen heden en verleden aan alle kanten voelbaar. De ruimtes waar vroeger de arbeider meubels in elkaar schroefde zijn nog intact, maar nu doen de creatieve ambachtslieden hun werk.

Jong talent

Naast exposities en workshops is de Gelderlandfabriek met haar verrassende programmering inmiddels een begrip. Van Dooren: “Jam Jazz & Pizza waar een bekende muzikant wordt gekoppeld aan jong talent is een topper in de programmering. Naast het produceren is er alle ruimte voor vernieuwende initiatieven. Of dat nu een expositie is of een cd-presentatie van een Betuwse band, de Fabriek biedt iedereen een podium.” Ook bedrijven weten met o.a. workshops de weg te vinden naar de Fabriek.

“De Fabriek staat nu op een punt waar moet worden doorgepakt om op langere termijn dit unieke initiatief overeind te houden. In de voorlaatste raadsvergadering schreeuwde ik om financiële hulp voor behoud van de Gelderlandfabriek”, zegt Letteboer. Deze hartenkreet was niet aan dovemansoren gericht want m.u.v. VVD en CDA omarmde de raad een motie van Culemborg NU om dit waardevolle initiatief te steunen. Noël Bos (raadslid voor Culemborg Nu): “Ik ben van mening dat de Gelderlandfabriek een ruw pareltje in de spoorzone is dat gepolijst moet worden en de kans moet hebben om haar activiteiten uit te breiden. De Gelderlandfabriek B is een ‘boost’ voor de ontwikkeling van de spoorzone. Mede om dit te realiseren was er op korte termijn financiële ondersteuning nodig. Daarom hebben wij de raad opgeroepen om de fabriek eenmalig met € 150.000,00 te ondersteunen.”

Magneet voor bedrijvigheid

Bos realiseert zich dat deze steun aan de Gelderlandfabriek ook bij haar achterban slecht kan vallen omdat zij deze als een deels commerciële onderneming zien. Bos: “Ik begrijp dat, maar ik zie de Gelderlandfabriek als een bedrijf dat culturele en maatschappelijke activiteiten ondersteunt”. Verder is Bos van mening dat het gebouw met haar uitstraling, activiteiten en de centrale ligging in de spoorzone een magneet gaat worden voor de ontwikkeling van de spoorzone. Daarom is volgens haar de gemeentesteun aan alle kanten te verdedigen.

degelderlandfabriek.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten