Enthousiaste reacties en veel belangstelling voor het uiteindelijke ontwerp. (Foto Jan Bouwhuis.)
Enthousiaste reacties en veel belangstelling voor het uiteindelijke ontwerp. (Foto Jan Bouwhuis.) (Foto: Jan Bouwhuis)

Ontwerp nieuwe Moskee Maurikstraat

  •   keer gelezen

Afgelopen april werden de plannen bekend gemaakt: op de plek van de oude Rotondaschool aan de Maurikstraat in Tiel wil El Hassani Moskee een sociaal cultureel centrum bouwen. In het gebouw komt ook een gebedsruimte. Donderdag 28 november konden omwonenden en belangstellenden het ontwerp komen bewonderen.


Tiel - “Het past wel in de omgeving”, Lien de Groot en echtgenoot kijken belangstellend naar de beeldvertoning van het ontwerp van de Moskee. Lien woont in de Avezaathstraat en is actief in de wijkvereniging. Ze is blij met een sociaal cultureel centrum. “Wijkvereniging De Ridderweide haalt vuil op met schoolkinderen (een initiatief van buurtbewoner Ton Cuijten), zij krijgen een eigen plekje hier, voor hun materialen en zo. En er komt een sportruimte, daar gaan ze koersbal geven. Dat is handig dichtbij. Nu ga ik daarvoor naar de Batouwe.” Lien is lid van de bewonerscommissie die nauw betrokken is bij deze nieuwe ontwikkeling in de wijk,

Kerktoren

Niets dan lof voor het ontwerp. Behalve dan met betrekking tot de hoogte (12,5 meter). “Ongeveer even hoog als het appartementengebouw hiernaast waar ik woon”, zegt een buurman, “het gebouw wordt erg groot, ik vind het mooi maar wel hoog. Mijn uitzicht is weg na de bouw, ik kijk er niet overheen.” Een buurvrouw deelt zijn mening. “Voor mij hoeft dat niet zo’n moskee voor mijn deur. Gelukkig past het ontwerp wel in de omgeving. Ik ben blij dat het er niet uit ziet zoals op de Efteling, met zo’n bol. Alleen jammer dat het zo hoog wordt. Ik kan nu de zon bij de kerktoren zien, straks kan dat niet meer. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel echt een mooi gebouw.”

Parkeren

Ook blijven de bedenkingen over het parkeerprobleem nog onveranderd. “Het is een ontwerp met pleinen en die kunnen gebruikt worden voor parkeerplaatsen”, legt de architect uit. Er komen ongeveer 100 parkeerplaatsen op het eigen terrein van het cultureel centrum annex de nieuwe moskee. “Bij hoogtijdagen gaat het centrum zelf voor parkeerwachten zorgen”, vult een woordvoerder van Gemeente Tiel aan. “Het verkeer en parkeren wordt zeker nog nader onderzocht. Ook hier worden de CROW-normen gevolgd. Dat zijn landelijke normen voor parkeren.

Voorlopig moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. Na alle benodigde (wettelijk verplichte) onderzoeken en formaliteiten, zoals naar vleermuizen, explosieven en asbest, zal het niet eerder zijn dan 2021 voor de bouw daadwerkelijk kan beginnen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten