Onherkenbaar! Willeke en Marian, initiatiefneemsters en organisatie van Dickens Tiel, dit jaar pillenverkoopsters (foto: Dolf van Dulmen)
Onherkenbaar! Willeke en Marian, initiatiefneemsters en organisatie van Dickens Tiel, dit jaar pillenverkoopsters (foto: Dolf van Dulmen) (Foto: DOLF VAN DULMEN)

Druk bezocht Dickens Festijn in Tiel

  •   keer gelezen

Wat een feest weer in een deel van de winkelstraten van Tiel. Het was weer tijd voor het jaarlijkse Dickens Festijn. De Weerstraat was traditioneel weer voorzien van stro, lange onderbroeken aan waslijnen en straatschoffies. Het weer werkte mee, het geslaagde evenement trok vele bezoekers.


Marjon de Lange

Tiel - Voor 12 uur is het een drukte van belang in de kleedkamers. De organisatie mag de voormalige winkel van de firma Van Dee in de Tielse Weerstraat gebruiken. Er zijn maar liefst (ruim) 200 figuranten die graag meedoen aan nostalgische kerstbeelden in Tiel. Om 10 voor 12 worden zij allen nog een keer toegesproken.

Theater-workshop        

Initiatiefneemster en organisator Marian van Winssen zegt dat ze blij is dat iedereen aangekleed is. “En dit jaar op tijd”, stelt ze. Dat valt nog te bezien want de laatste figuranten druppelen net binnen. “Een heel aantal figuranten heeft onlangs een speciale theater-workshop gevolgd bij Zinder”, vertel Marian, “het is de bedoeling dat er meer toneel gespeeld wordt.”

Bezoekers

Het is druk tijdens de Dickens-koopzondag. Natuurlijk komen bewoners het evenement bezoeken maar er zijn duidelijk ook velen ‘van buiten’ die speciaal naar Tiel komen voor deze leuke happening. “Wij komen uit Ridderkerk”, vertelt een echtpaar op de kerstmarkt. Ze staan bij de kraam van Boutique de la Rue uit de Weerstraat. Verkoopster Joke bij de kraam is geheel in Dickens-stijl, ze komt helemaal uit Zeeland. “Ik help mijn vriendin vandaag, de kleding heb ik van de organisatie gekregen.” Twee vriendinnen uit Katwijk zijn het hele weekend in Tiel. “Nog nooit eerder hier geweest en het is echt leuk.”

Dordrecht

De reacties van bezoekers zijn positief. “Wij komen uit Waalwijk en hadden speciaal voor de kerstmarkt in Dordrecht een hotel geboekt. Door het slechte weer ging het daar helemaal niet door. Toen heb ik op google gevonden dat er ook één in Tiel was. Het weer is helemaal niet zo slecht. Blij dat we hier zijn!” Willie Gruijthuijzen staat weer met zijn ‘boerenerf van vroeger’ op de Groenmarkt. Hij is intussen een bekende in Tiel. Niet alleen bij Dickens, hij stalde in september zijn rijdend museum ook uit op de Tielse Open Monumentendag. Hij wordt vaker gevraagd voor Dickens-dagen. “Maar Tiel is de leukste”, stelt hij. “kleinschalig en niet zo commercieel. Veel leuker dan elders, de mensen zijn hier veel socialer, ze helpen elkaar nog. Ik ga het liefst hier naar toe.”

Typetjes

Op de kerstmarkt zijn er vers gebakken wafels en Dickens-boeken. Oude ambachten en hoornblazers. Schoorsteenvegers Michel en Jan Willem zoeken werk. Kistenmaker Van Winssen biedt op maat gemaakte doodskisten aan. Stoute jongens stelen brood en vieze zwerver Teus van Toorn vertelt dat hij in eerdere edities ook bakker, pillendokter en fotograaf geweest is. Waar vind je dit nog?

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier