Podiumdier en ras-echte Tielenaar: Rob Orlemans. (Foto: Patrick Roos)
Podiumdier en ras-echte Tielenaar: Rob Orlemans. (Foto: Patrick Roos) (Foto: )

‘Altijd weer terug naar Tiel’

  •   keer gelezen

Ondanks succes in Europa en USA


Hij is een beroemdheid in de wereld van Blues-rock. Hij stond niet alleen in Nederland op het podium maar in heel Europa en zelfs in de Verenigde staten. Hij woont echter ‘gewoon’ in Tiel en keerde altijd weer gewoon terug naar Tiel. Zijn geboorteplaats.

Marjon de Lange

Tiel - Hij is niet echt heel bekend in Tiel, behalve onder liefhebbers van zijn muziek-genre. Hoewel toch ook wel vanwege zijn bijzondere uiterlijk. Je vergeet niet gauw zo’n typische rocker met leren jack en lange ravenzwarte haren, niet veel Tielenaren zien er zo uit. “Ik ben hier geboren”, vertelt Rob Orlemans. “Mijn moeder woont nog hier en mijn broer en nog een aantal neven. Ik kan hier gewoon over straat lopen, Nederland is sowieso vrij nuchter. Het is fantastisch dat er grote foto van mij in de stad hangt.” Rob vindt Tiel een leuke plaats. Maar vindt het wel jammer dat er zo veel troep op straat ligt. “Ik kom voor mijn muziek nogal eens ergens. Hier in Tiel is er echt meer rommel in vergelijking met andere steden. Vooral in het centrum, waar ik woon en mijn studio heb.” Dat neemt niet weg dat hij hier wel blijft. “Tiel ligt erg centraal, mijn bandleden komen niet hier vandaan, we verzamelen altijd wel hier. Vanuit Tiel kun je makkelijk alle kanten op.”

Boerderij

“De enige reden dat ik uit Tiel weg zou gaan is als ik ooit rijk word, dan ga ik een boerderij kopen in Lienden of zo. Ik ga de Betuwe niet uit. Maar dat zal nog wel even duren, ik moet het voorlopig nog maar blijven doen met mijn huidige woning annex studio. Ik ben van muziek maken alleen geestelijk veel rijker geworden, helaas niet op mijn bankrekening.” Hij is nu 20 jaar professioneel muzikant. “Ik kan er goed van leven hoor, maar het is een harde wereld en ik ben nooit gegaan voor het grote geld. Ik doe het voor de muziek, net als mijn bandleden.” Zijn band heet nu Rob Orlemans & Half Past Midnight. “Vanaf 2002 maak ik muziek onder mijn eigen naam. Dat kwam door een tip uit de USA, zij hadden een ‘guitar-hero’ nodig en gaven mij, als gitarist, het advies om de naam van de band te veranderen.” Zijn bandleden zijn Ernst van Ee, een bekende drummer en Piet Tromp, zijn bassist.

Vast team

“Voor de optredens hebben we tegenwoordig een vast team. We gaan altijd met een road-crue van minimaal vijf mensen op pad. Het is een goed team, ze zetten al ruim 10 jaar onze back-line op. En we hebben ook een goede manager. Het afgelopen jaar hebben we wat minder optredens gehad dan voorgaande jaren maar dat gaan we nu weer oppakken. We waren in 2019 met optredens op vijf shows in Duitsland, een paar festivals in Nederland en gaven nog wat losse optredens. Leuk, maar wel echt minder dan dat we gewend zijn. Maar dat kwam ook omdat onze bassist met hartproblemen in het ziekenhuis terecht kwam. Dat was vlak voor de naar Dresden in Duitsland moesten. Vanuit het ziekenhuis belde hij mij nog om te zeggen dat hij zich goed voelde en dat we echt niks af hoefden te zeggen. En dat meteen na een grote operatie. Uiteraard hebben we wel een aantal optredens gecanceld, later hebben we met een invaller gespeeld. Het gaat gelukkig nu weer goed met ons eigen bandlid.”

Orlemans

Hij houdt zich al 20 jaar alleen nog maar met zijn muziek bezig. “Voor die tijd durfde ik het niet aan. Ik werkte toen ook nog in het familiebedrijf.” Orlemans dranken was ooit een begrip in Tiel. Als muzikant heeft hij succes in de USA en Europa. “Voor volgend jaar zijn we gevraagd voor een optreden in Zwitserland. Het is echt een kick dat ze zelfs daar mijn muziek kennen.” Maar hij keert toch altijd weer terug naar Tiel. “In 2000 ging ik voor het eerst naar de USA, om het daar te verkennen. In het begin speelde ik mee met andere bands. Later ging ik met mijn eigen band. We hebben een tour gemaakt, twee keer opgetreden in Miami, in Minnesota, Minneapolis en vaak in Chicago en omstreken. Daar hebben we een live-album en later ook een studioalbum opgenomen. Het kwam wel eens voor dat ik net in Tiel terug was vanuit Chicago en dat ik een paar dagen later alweer terug moest vliegen om een CD af te mixen”, zegt hij lachend.

Inspiratie

Hij komt niet uit een muzikale familie. “Mijn moeder en zus speelden wel piano maar niet serieus. Mijn moeder had bluesplaten.” Rob is zelf altijd gefascineerd geweest door muziek. “Ik was 10 jaar toen ik al een poster van Jimmy Hendrickx op mijn kamer had. Dat wilde ik ook, zo wilde ik ook muziek maken.” R&B Legende Curtis Knight maakte ooit deel uit van de band van Rob. “Hij inspireerde mij om professioneel muzikant te worden. Maar ik ben natuurlijk geen BN-er, niet te vergelijken met Marco Borsato of de Rolling Stones, maar ik heb al wel meer bereikt dan ik zelf gedacht had. Ik sta op festivals samen met artiesten waar ik vroeger platen van kocht. Zoals met de band ‘Canned Heat’ die nog gespeeld hebben op het legendarische Woodstock-festival.”

Kerstmis

Met kerstmis en oud en nieuw is hij gewoon thuis. In Tiel, samen met zijn vriendin. “Ik vind het niet leuk om dan feest te vieren. Vooral oud en nieuw heb ik eigenlijk maar weinig mee. Ik vind het wel gezellig maar wil dan niet naar een feest of ergens naar toe om op te treden.” Zijn boodschap voor de lezers is: ‘blijf vooral jezelf’. “Dat heb ik ook altijd gedaan, kijk maar naar mijn kapsel bijvoorbeeld.” Voor 2020 staan er al weer een heel aantal optredens geboekt. In eigen land en elders in Europa. En hij gaat een nieuw album afmaken. Tenslotte zou hij graag weer een keer op Appelpop willen spelen. “Ik heb daar al drie keer gestaan, de laatste keer zo’n 10 jaar terug, ik hoop dat Tiel me daarvoor weer vraagt.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten