Mer cybercrime dan woninginbraken

  •   keer gelezen

Ten opzichte van andere Nederlanders worden Flevolanders relatief vaak getroffen door een vorm van cybercrime. 


Regio - Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,2 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,4 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.
Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Gelderland was dit het geval (211 cybercrime incidenten en 116 woninginbraken).

Van de provincie Gelderland waren de inwoners van Voorst, Heumen en Zutphen relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 5,7, 5,5 en 5,2 meldingen per 10.000 inwoners. In Heumen is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er geen meldingen gedaan.
Elburg en Rozendaal waren de enige Gelderse gemeenten waar er volgens de data geen slachtoffers waren van cybercrime.

Corona en cybercrime
Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.
David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden:
https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/cybercrime-statistieken-nederland/.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier