Maarten Meijer met de Duitse legerhelm waar het allemaal mee begon naast de vitrine met het jasje van Boudwijn. (foto: Jan Bouwhuis)
Maarten Meijer met de Duitse legerhelm waar het allemaal mee begon naast de vitrine met het jasje van Boudwijn. (foto: Jan Bouwhuis) Foto: Jan Bouwhuis

Het begon met één Duitse helm

Algemeen 376 keer gelezen

kastplanken bleken een Duits bord dat bij het Tiels veer stond

Marjon de Lange

In het Flipje- en Streekmuseum in Tiel is op dit moment de tentoonstelling WO2Tiel te bewonderen. De eigen collectie van het museum is speciaal daarvoor aangevuld met een aantal bijzondere stukken, waaronder die uit de privécollectie van een verwoede verzamelaar, Maarten Meijer.

Tiel - De Tielse Archeologen hebben een greep uit hun collectie oorlogsstukken ter beschikking gesteld, ze zijn opgedoken in de stadsgracht bij baggerwerkzaamheden in 2006. Er zijn aantal schilderijen van de joodse schilder Moos Cohen, sommige zijn nog nooit eerder in Tiel geweest, ze zijn in bruikleen van het Joods Historisch Museum. Cohen werd geboren in Tiel in 1901, hij is vermoord in Auschwitz in 1942. Heel bijzonder allemaal, maar wellicht het meest bijzonder is de verzameling van Maarten, dit is de eerste keer dat die aan publiek getoond wordt.

Vuilnisbelt

Maarten is nog jong, slechts 37 jaar. Zijn familie had al belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Voor Maarten werd het uiteindelijk meer dan een uit de hand gelopen hobby. “Toen ik een jaar of 12 was werden er op de voormalige vuilnisbelt van Tiel aan het Vijverterrein een aantal Duitse helmen gevonden. Via een vriendje mocht ik er één hebben”, vertelt hij, “zo begon mijn verzameling.” Eerst nog voorzichtig, een jaar of 10 geleden ging hij echt verzamelen en besloot hij zich toe te spitsen op Tiel. “Er is algemeen veel materiaal voorhanden over die periode, ik ben hier geboren en woon in Tiel, vandaar mijn keuze.”

Beurzen

Hij vertelt dat hij minimaal twee uur per dag bezig is met WO2. Niet alleen met items zoeken voor zijn verzameling maar ook met het vergaren van kennis. Zo heeft hij kopieën bestudeerd van documenten uit het Bundesarchief in Freiburg, Duitsland en zat hij hele dagen in het Regionaal Archief in Tiel. “In het correspondentiearchief van de gemeente is heel veel terug te vinden”, volgens hem. “Uit Freiburg heb ik een kopie ontvangen van het ‘Kriegstagbuch’ van een Duitse eenheid die 14 maanden in Tiel gelegerd was.” Zijn materiële verzameling verkreeg hij via tips en op speciale beurzen.

Europa

“Ik ga met drie vrienden naar Militaria-beurzen, we zijn in Frankrijk, België en Duitsland geweest. Er worden daar goederen aangeboden speciaal voor verzamelaars. Bevriende verzamelaars geven vaak een tip dat er iets uit Tiel aangeboden wordt.” Zo kwam hij onder andere aan een rode waterkan die tijdens de oorlog gebruikt werd door de Luftwaffe, gemaakt door de Tielse firma Kurz Edeltin. Voor ouderen onder ons is de collectie van Maarten vaak een blijk van herkenning. Er is bijvoorbeeld een officiersjasje dat gemaakt is door Rinus Boudewijn, die ooit een bont- en lederwarenzaak in de Tielse Weerstraat had en daarnaast ook kleermaker én circusartiest was. De tentoonstelling is de moeite waard en nog te zien tot en met 20 september aanstaande.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden