Verspilling reactie

Algemeen 104 keer gelezen

“Geachte Heer,

Met instemming las ik Uw recente column “Verspilling”. Opmerkelijk is wel dat in dezelfde Zakengids onder het kopje “Raadspraat” de Heer E.Zaaijer stelling neemt tegen Uw afkeer van de laanbomenkweek. Hij bazelt nog steeds over “ons prachtige buitengebied”. Het kan niet anders of hij heeft eurotekens in zijn ogen. Het landschap gezien als een wingewest. 

Ik woon nu 56 jaar in de Betuwe en ik heb het landschap enorm zien achteruitgaan. Maar de oorzaak daarvan is dat ik een schilderachtige kijk op de omgeving heb.Behalve de laanbomencultuur is ook de fruitcultuur geÏndustrialiseerd en daardoor visueel gedegradeerd. Voorts is de architectuur in het gebied sinds de inundatie tijdens de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest en de wederopbouw na de oorlog heeft daaraan geen goed gedaan, men was blij eindelijk af te zijn van die ouwe meuk. Dit proces is nog steeds gaande in het landschap. 

Onlangs is weer een visueel prachtig in het landschap geïntegreerd 18de eeuws boerderijtje aan de Harensestraat afgebroken en vervangen door een banale “boerderette”.( Moderne architectuur is helaas meestal niet van een doorgestructureerd niveau.) Tja, als het niet op de Monumentenlijst staat kan de betrokken ambtenaar daar niets tegen doen. 

Hij komt ook niet van zijn stoel af, maar bekijkt het project via Google. Er is dus geen persoonlijke beleving van de situatie. De sloopvergunning van het oude pand wordt niet eens gepubliceerd. Ik kan nog vele voorbeelden noemen, maar ik laat het bij de enkele vermelding van “De Stert”, U ongetwijfeld welbekend. Deze boerenschuur uit 1802 was een markant gebouw dat de modernistische architectuur aan de overzijde van de weg relativeerde. 

Bij navraag bij de betrokken ambtenaar bleek de Gemeente Tiel geen passende herbestemming te kunnen vinden. Het is dus gesloopt.Omdat oude gebouwen in het algemeen niet aan de moderne eisen voldoen is over dit onderwerp veel te zeggen, zeker in een tijdvak waarin allerlei aspecten van het bestaan technisch en niet gevoelsmatig worden bezien. Het begrip “schoonheid” mag geen discussiepunt zijn.Maar dan moet men ook ophouden met te zeveren over ons prachtige buitengebied. Maar ik begrijp het wel: met zulke praatjes trekt men toeristen en dat brengt geld in het laatje. “Hedde geld, da’s ‘t enigste dat telt! “Met droevige groeten,A.van Rooijen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kom genieten in Tiel van de vijfde Betuwse Fruitrally op... zondag 5 mei! Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Meedoen aan de Betuwse Fietsvierdaagse? Laat meteen je tweewieler checken! Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Erichem wil snel woningen bouwen op 'aanjaaglocatie' Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden