Een ijsje bij tropische temperaturen gaat er altijd in
Een ijsje bij tropische temperaturen gaat er altijd in (Foto: Theo van Dam)

Nationaal hitteplan actief: extra aandacht voor kwetsbare groepen

  •   keer gelezen

Tiel - Het nationale hitteplan is vandaag geactiveerd om gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen. Vooral ouderen en zieken kunnen gezondheidseffecten krijgen door de hitte. GGD Gelderland-Zuid geeft een aantal adviezen. 


Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan ook leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma) en met hart- en vaatziekten zijn kwetsbaar. Ook mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht kunnen overlast ondervinden van de hoge temperatuur. Deze week wordt, bij onbewolkt weer, ook een sterke zonkracht verwacht. De huid verbrandt daardoor snel.

Ouderen, jonge kinderen, mensen met overgewicht, en mensen met een verstandelijke of psychische beperking hebben meer last van de hitte. Ook mensen met een (chronische) ziekte, zoals diabetes of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Houd deze mensen in uw omgeving de komende dagen goed in de gaten.

Tips bij hitte

Let extra op ouderen en zieken. Houd hierbij rekening met de maatregelen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Blijf uit de hitte: blijf op het heetst van de dag binnen en blijf uit de zon. Zon of hitte verlaagt het risico op Covid-19 niet.

Houd uw woning koel: gebruik zonwering en houd ramen en deuren overdag gesloten. Het is dan buiten meestal warmer dan binnen. Let op: Ventileer overdag wel een beetje om de lucht in huis te verversen. Zet ramen in de koelere nacht of ochtend wagenwijd open.

Houd uw lichaam koel: draag dunne, loszittende kleding, drink meer (geen alcohol) en neem een verkoelende douche of voetbad.

Doe het rustig aan.

Gebruik zonnecrème als u toch de zon ingaat.

Kijk op onze website voor meer informatie

https://ggdgelderlandzuid.nl/milieuengezondheid/seizoensgebonden/hitte/

https://ggdgelderlandzuid.nl/professionals/milieu-en-gezondheid/maatregelen-bij-hitte/informatie-en-tips/

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten