De Tielse striptekenaar Arie van Vliet laat in de expositie zien hoe zijn Flipje-ontwerpen tot stand komen (foto: Corien Remijn)
De Tielse striptekenaar Arie van Vliet laat in de expositie zien hoe zijn Flipje-ontwerpen tot stand komen (foto: Corien Remijn) (Foto: Corien Remijn)

Van Flipposcoop tot Willem-Alexander

  •   keer gelezen

“Ga eerst maar eens een echt vak leren”


Corien Remijn

Van een Flipposcoopmodel tot eigentijdse kunstwerken, het is allemaal te vinden op de Flipje-expositie van Creatief Platform Tiel. De hoofdrol is weggelegd voor Arie van Vliet, die sinds pakweg 20 jaar de enige officiële tekenaar is van het frambozenmannetje en zijn vriendjes.

Tiel - “Heb je die Flipje met grote blonde kuif en witte handschoenen al gezien? Die wordt vaak ‘de Willem-Alexander Flip’ genoemd”, vertelt Arie lachend, terwijl hij wijst op het werk van een voorganger. “Flipje is bedacht in 1935 en heeft meerdere tekenaars gehad, die zijn uiterlijk soms behoorlijk veranderden. Ik heb ervoor gekozen om terug te gaan naar de versie van Eelco Martinus ten Harmsen van der Beek. Hij tekende Flipje van 1936 tot zijn overlijden in 1953 voor jamfabriek de Betuwe. Ik blijf qua kleuren en kleding heel dicht bij zijn ontwerp, al heb ik het geheel wel wat moderner gemaakt.”

Tekenaar en psycholoog

Arie van Vliet is afgestudeerd psycholoog maar besloot rond zijn dertigste om van zijn hobby zijn beroep te gaan maken.”Ik tekende altijd al graag, maar mijn ouders vonden dat ik eerst maar eens een echt vak moest leren om de kost mee te verdienen” legt hij glimlachend uit. In 2000 verhuisde hij naar Tiel en kwam daar op het idee om het fruitbaasje nieuw leven in te blazen. Flipje was na de jaren ‘70 in vergetelheid geraakt, op een eenmalige productie van de gemeente Tiel in 1996 na. “De jamfabriek was inmiddels al lang weg uit Tiel, maar iedereen kende Flipje nog. Stadspromotie Tiel zag wel wat in mijn het idee om weer een nieuw album te maken.” Na dat eerste stripalbum uit 2002 verschenen er nog vier van zijn hand, met teksten van Mia Verbeelen of Alexandra van Steen. Bezoekers van de expositie krijgen een inkijkje in het maakproces van de stripboeken. Alle ontwerpfasen zijn te zien: schets, ontwerp, scenario, proefpagina’s en het eindproduct. Naast stripboeken heeft hij ook talloze beeldmerken en illustratiesvan promotie-artikelen gemaakt. Het meest recente product is een korte 3D-animatie waarin een bewegende Flipje te zien is. “Voor de 85e verjaardag van Flipje, in oktober, staat er ook iets nieuws op de rol, maar wat dat is, hou ik nog even geheim”, onthult Arie.

Flipposcoop

Naast de tekeningen van Arie en kunstwerken van platformleden herbergt de expositie ook veel historische Flipje-artikelen, waaronder een model van de zogenoemde Flipposcoop. Dat is een kartonnen kijker waar papieren stroken met plaatjes in werden geschoven. “Originele Flipposcopen zijn uiterst zeldzaam, omdat het karton vergaat”, legt verzamelaar Frans Ebing uit. De meeste objecten op de tentoonstelling zijn afkomstig uit zijn persoonlijke zoldermuseum. De Flipje-expositie is tot begin september te zien in de winkelgalerie van Creatief Platform Tiel op Waterstraat 25 op donderdag, zaterdag en koopzondag. Meer info op

creatiefplatformtiel.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier