Zicht op de St.Joris, de hervormde kerk van Erichem, vanaf het dertien kilometer lange Klompenpad.
Zicht op de St.Joris, de hervormde kerk van Erichem, vanaf het dertien kilometer lange Klompenpad. (Foto: Arno voor de Poorte)

Erichem in de race voor mooiste dorp

  •   keer gelezen

Erichem is een plaatje om te zien en het is een oase van rust


Arno voor de Poorte

Het glossy magazine ‘Hollands Glorie’ van Creditsmedia organiseert deze zomer de verkiezing ‘Het mooiste dorp van Nederland’. Erichem neemt het daarin op tegen negen andere dorpen. Stemmen kan nog tot 22 augustus.

Erichem - De hoofdredacteur van het Amsterdamse mediabedrijf, Paul van Eijndhoven, licht toe hoe Erichem deze nominatie verdiend heeft. “We hebben al jaren een serie in ons tijdschrift met de naam ‘Ons dorp’. Daar hebben we ook een boek van gemaakt. Uit dat boek hebben we een selectie van de tien mooiste en meest aansprekende dorpen gemaakt. Op Erichem viel de keuze omdat het midden in de Betuwe ligt tussen de fruitbomen en omdat ‘t dorp het Betuws Wijndomein binnen zijn grenzen heeft.”

St. Joriskerk

Erichem ligt tussen de boomgaarden met de lekkerste fruitsoorten, zoals: appels, peren, aardbeien, kersen en zelfs frambozen. Vooral in het voorjaar is Erichem een plaatje om te zien door de vele bloesem aan de bomen. Een ander herkenningspunt van Erichem is natuurlijk de St. Joriskerk. De inwoners van Erichem, de ‘Errekommers’, noemen de hervormde kerk het hart van hun dorp. De plaats Erichem telt tien inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Het plekje met maar iets meer dan 500 inwoners heeft ook op dat vlak veel te bieden.

Oase

Erichem is een oase van rust en natuurschoon. Er zijn tientallen rondjes te fietsen en te wandelen. Een aanrader is het Klompenpad dat de naam ‘Het Errekomsepad’ draagt. Dat pad loopt door het buitengebied van Erichem en doorkruist talloze landerijen en de wijngaard van het Betuws Wijndomein. Het is een wandeling van dertien kilometer. Een prachtige route langs de mooiste plekjes die Erichem te bieden heeft.

Vrijheid

De al sinds dertig jaar in Erichem wonende Harry van der Grind vindt het ‘fantastisch’ dat zijn dorp is genomineerd. “Ik vind het wonen heel fijn hier in Erichem. Het is vrijheid blijheid. Ik kan hier doen en laten wat ik wil.” Harry hecht veel waarde aan zijn vrijheid. “In principe heb ik met niemand wat te maken. Als ik bij wijze van spreken een vuurtje in mijn tuin zou willen stoken, dan legt niemand mij een strobreed in de weg.” Geboren en getogen Errekommer én collega-journalist Evert Scheffer (59) woont al heel zijn leven in Erichem. Hij vindt het geweldig dat zijn dorp in de race voor het mooiste dorp van Nederland is. “Erichem is een dorp met veel ruimte en open gebied. Ik hoop dat dit zo blijft. Beetje woningbouw erbij, prima. Maar dan wel in de dorpskern. Dat zou ik het liefst zien.” De uitslag van ‘Het mooiste dorp van Nederland’ volgt binnenkort. Dat blijft nog even spannend. In het komende nummer maakt de redactie van ‘Hollands Glorie’ de top 3 bekend. Twee edities daarna volgt de definitieve winnaar. Daar komt een deskundige jury aan te pas.

www.hollandsgloriemagazine.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier