John (l) en Ezra Vermeulen van Vermesound tijdens de actie Red Alert bij hun rood aangelichte pand aan de Kleine Plantage.
John (l) en Ezra Vermeulen van Vermesound tijdens de actie Red Alert bij hun rood aangelichte pand aan de Kleine Plantage. (Foto: Jan Bouwhuis)

“Het is voor iedereen vijf voor twaalf”

  •   keer gelezen

Corien Remijn


Op 11 augustus baadde het voormalige cultuurgebouw aan de Kleine Plantage in rood licht, net als honderden andere gebouwen in Nederland. Bedrijven in de evenementenbranche gaven hiermee aan dat het water hen inmiddels aan de lippen staat. VermeSound uit Tiel is een van de bedrijven die hard getroffen is door de coronacrisis.

Tiel - Het ziet er heel relaxed uit, het kleine gezelschap dat met een biertje in de hand voor het rood uitgelichte gebouw zit. John en Ezra Vermeulen hebben hier VermeSound gevestigd, een klein bedrijf in geluids- en lichttechniek. Bijgestaan door wat vrienden doen ze vandaag mee aan de landelijke actie Red Alert, bedoeld als oproep aan de overheid voor extra steun. Na een middagje kabels leggen en lampen afstellen zit het groepje gezellig keuvelend in de zwoele avondlucht. Bijna zou je vergeten dat een groot deel van de evenementensector op punt van omvallen staat. John en Ezra kunnen er over meepraten. Met de nodige relativerende humor, eigen aan mensen uit deze branche.

Passie en ervaring

“Natuurlijk heeft een gezond bedrijf ook reserves maar die zijn nodig om te investeren en de wintermaanden mee door te komen. Het werk ligt nu al vijf maanden zo goed als stil maar de vaste kosten lopen gewoon door”, vertelt John. “Vrijwel niemand kan deze periode overleven zonder extra steun van de overheid. Werkloze technische medewerkers vinden ergens anders nog wel een baan maar met hun vertrek verdwijnt ook heel veel ervaring uit de sector. Vind maar eens nieuwe mensen die ook tegen die onregelmatige werktijden en soms bizarre werkomstandigheden kunnen. En rijk worden we er ook al niet van”, voegt hij met een glimlach toe. Hij bedoelt maar: Voor dit werk heb je niet alleen kennis, maar ook een bepaalde passie nodig.

Vijf voor twaalf

Om 21.00 uur hebben John en Ezra het voormalige cultuurgebouw in rood licht gezet en exact om 23.55 uur trekken ze de stekker er weer uit. De verzamelde pers staat er bij om dit moment vast te leggen. Ezra: “Dit is symbolisch. Het is echt vijf voor twaalf voor de sector.” Actie Red Alert is ontstaan in Engeland en is in Nederland opgepakt door VTTE: Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen. In totaal werken er pakweg 100.000 mensen in Nederland op evenementenlocaties of bij gespecialiseerde toeleveringsbedrijven. Voor vader en zoon Vermeulen ziet de toekomst er iets rooskleuriger uit dan voor veel anderen uit de branche. Ezra doet dit werk naast zijn HBO-opleiding Electronica en John heeft nog een inkomen uit een vaste baan. “We hebben een goedkope bedrijfslocatie en geen personeel, maar ons plan om volledig van het bedrijf te gaan leven, hebben we op de lange baan moeten schuiven. Of het ooit nog gaat lukken, is de vraag, want het coronavirus is voorlopig niet verdwenen”, vertelt John met spijt in zijn stem. “Maar genoeg getreurd.. nog een biertje?”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten