<p>De Tielse zanger Ger Edwards bij een door hemzelf vervaardigd kunstwerk. (foto: Arno voor de Poorte)&nbsp;</p>

De Tielse zanger Ger Edwards bij een door hemzelf vervaardigd kunstwerk. (foto: Arno voor de Poorte) 

(Foto: Arno voor de Poorte)

Ger Edwards mixt pop met kleinkunst

  •   keer gelezen

Ger Edwards is de artiestennaam van Tielenaar Ger van Hout (55). Hij maakt een eigenzinnige combinatie van popmuziek en kleinkunst. Zijn nieuwste nummer ‘Als de zon weer schijnt’ verschijnt vlak voor Kerst op 23 december. 


Tiel - In het dagelijkse leven is Ger Edwards zeefdrukker bij een lokale groothandel in relatiegeschenken. Zijn creativiteit heeft ook andere uitlaatkleppen nodig. Een daarvan is zingen. De Tielse artiest zingt - zoals hij dat zelf uitdrukt - hits en kleinkunst. “Ik heb gekozen voor deze stijl, omdat het voor mij een vorm van tegen de stroom inzwemmen is. Ik wil me onderscheiden door mijn creativiteit. Daarbij laat ik mijn ego helemaal los.” Wouter Janssens is zijn tekstschrijver en componist. Leo Sienot is een bekende sessiemuzikant die de gitaarpartijen heeft ingespeeld. “Dit is echt een geweldige muzikant,” uit Ger zijn bewondering voor hem. “Hij heeft zelfs met Simply Red gespeeld. Hij speelt om mijn stem heen. En hij haalt het niveau van mij als artiest ontzettend omhoog. Andersom zegt hij dat van mij ook.” Als zanger heeft Ger een grote stem in het kapittel qua keuze voor de songs die hij uitbrengt. “Ze bouwen de songs speciaal voor mijn stem. Het is natuurlijk wel teamwork. Gezamenlijk stuwen we het niveau omhoog.” Met 25.000 hits op YouTube krijgt Ger Edwards steeds meer bekendheid. “Ik merk dat mensen dit meer en meer oppakken. Dat vind ik fijn, want dat zet me aan om steeds weer iets nieuws te maken. Dat blijf ik dan ook voortdurend doen.”

Serieus

De Tielenaar neemt zijn vak als zanger uiterst serieus. Hij heeft een eigen doelgroep die hij zo goed mogelijk bedient. “Als mijn fans het belachelijk gaan vinden wat ik maak, dan stop ik er onmiddellijk mee. Veel luisteraars stoppen artiesten en mensen in hokjes. Wat dat betreft raakt het muzikale landschap stilaan vervlakt.”

Realistisch

De Tielse zanger is realistisch en heel goed in staat om het muziekwereldje te relativeren. “Er komen in Nederland en België jaarlijks 350 tot 400 liedjes in het B-circuit uit. Iedereen is beroemd in zijn eigen straat. In de coronatijd verschijnen er wel 200 liedjes per week. Het is tot een miljardenindustrie uitgegroeid. Slechts 30 á 35 van al die artiesten in mijn categorie is top.” Ger heeft een mentor en tevens grote fan die hem top vindt: de leadzanger van de Nederlandse band The Lemming, Wally McKey. Zijn band had in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw onder de naam Lemming een aantal grote hits. Wally zegt over Ger dat hij weergaloze liedjes zingt. “Voor elke demo sta ik altijd te trappelen om met Ger aan de slag te gaan. Ik gun hem zijn doorbraak. Dat moet onderhand echt eens gaan lukken nu met deze nieuwe single. En voor de komende maanden hebben we nog veel meer coole plannen.” Voor die doorbraak zou Ger graag wat meer steun van de radiostations krijgen. “De publieke omroep zendt nauwelijks Nederlandstalige hits uit. Dat zou ik - en veel artiesten met mij - graag anders zien. Het lijkt wel of daar wat schaamte op zit.”

Arno voor de Poorte

Als m’n fans het belachelijk gaan vinden, dan stop ik er subiet mee

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten