<p>Gerrit de Jong met een foto waarop wijlen zijn moeder staat, die lang actief was in Maurikse horecagelegenheid. (Foto: Henk Jansen)</p>

Gerrit de Jong met een foto waarop wijlen zijn moeder staat, die lang actief was in Maurikse horecagelegenheid. (Foto: Henk Jansen)

(Foto: )

Betuwse horecazaak bestaat 90 jaar

  •   keer gelezen

Wat in april van dit jaar in eetcafé ‘Hier is ’t aan de ‘Buitenweg in Maurik tijdens het 90-jarig jubileum met tal van artiesten, een bomvol eetcafé met gasten en genodigden en een overvol bezet buitenterras, een groot feest had moeten worden viel vanwege het coronavirus in duigen.


Maurik - ‘’De 9 decennia bestaande onderneming had ik zo graag met veel mensen willen vieren. Ben er een tijd kapot van geweest, dat het vanwege de corona niet door kon gaan. En nog steeds vreet het aan me. Maar een feest komt er! Deze mijlpaal, waarin drie generaties verantwoordelijk voor zijn laat ik niet zomaar voorbij gaan. Als het virus bedwongen is, en we weer meer gasten mogen ontvangen dan wordt alsnog het grote jubileumfeest gevierd’’, aldus Gerrit de Jong (60), eigenaar en uitbater van eetcafé ‘Hier is ‘t’, dat gevestigd is aan de Buitenweg 15 in Maurik.

Moeder

Gerrit is inmiddels de derde generatie in de horecazaak. Gerrit runde samen met zijn moeder het café en de slijterij. Twee jaar geleden overleed zijn moeder, bij de vaste klanten beter bekend als Zus. Gerrit zet de nering nu alleen voort. ‘’Voordat we 45 jaar geleden de naam van het café en de slijterij veranderde in ‘Hier is ‘t’ was het café, annex slijterij bij de Betuwse inwoners beter bekend als café Van Eck. Later bekend bij ‘Janus’. Janus was de naam van wijlen mijn vader. Die was vrachtwagenchauffeur van beroep, maar werkte ook volop mee in de zaak, net zoals mijn moeder, die twee jaar geleden overleed. Ik ben er als jochie niet alleen in opgegroeid, maar werkte ook mee. Er was bij mij, na het overlijden van mijn moeder dan ook geen moment van twijfel, ik zou de zaak voortzetten. Net zoals vele horecazaken lijd ik ook onder de coronamaatregelen. Vanaf maart dicht. Geen inkomsten, maar sommige kosten gaan wel door. Ik heb nog wel wat inkomsten uit de slijterij die open mag blijven, maar dat is marginaal. Dekt niet alle onkosten.’’ Geen nering in een tijd waarin het coronavirus nog heerst en de besmettingen maar niet te stoppen lijken. Dus blijft het gissen en koffiedik kijken voor Gerrit de Jong wanneer hij zijn zaak weer voor het publiek kan openstellen. De tafels weer kan dekken voor een goed diner of lunch. Of vertoeven in de fraaie tuin met veel zitplaatsen voor een dito smakelijk diner of een glas te nuttigen. ‘’Heb toen maar de beslissing genomen om een en ander te verbouwen. In een wat moderner jasje te steken. Ik was dat later dit jaar toch al van plan. Heb van de nood dus maar een deugd gemaakt. Gelukkig had de aannemer tijd om aan de klus te beginnen. In tegenstelling tot andere horecaondernemers kan er bij eethuis ‘Hier is ‘t ‘ geen maaltijd worden afgehaald. Is trouwens niet mijn ding. Ik wil de gast een goed diner voorzetten. Een diner dat ik zelf bereid. Koken is immers mijn grote passie geworden.’’

Henk Jansen

Eetcafé ‘Hier is ‘t’ in Maurik verplaatst haar jubileumfeest

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten