Foto:

‘Eenzame kerst’ voor Frans Duijts

  •   keer gelezen

“Dit wordt een eenzame Kerst”, verzucht Frans Duijts, op dit moment de meest bekende Tielenaar (op Flipje na dan!). Even dacht ik dat hij de evergreen van André Hazes voor me zou gaan zingen. Geen gekke gedachte want daar haalde de (inmiddels) BN-er ooit zijn inspiratie vandaan.


Tiel - “Natuurlijk vier ik Kerst met mijn gezin en uiteraard ook met mijn moedertje. Lock-down of geen lock-down, zij is bij me! Mijn schoonouders wonen bij ons dus ik kan sowieso wel wat gasten uitnodigen, hoe en wie weet ik nu nog niet. Ik ben wel een echt familie-mens. Kerstmis is dit jaar natuurlijk huilen met de pet. “ Ondanks dat het door corona zeker voor artiesten de stilste periode ooit is, verveelt Frans zich geen moment. “Dat zit niet in me. Op zich gaat het prima met me en kom ik mijn tijd wel door. Ik werk natuurlijk nog steeds in de sloperij van mijn ouders. De werkdruk is heel variabel, maar er is altijd wel wat te doen. Vooral telefonisch, inkoop en verkoop, de handel. Ik ben de enige zoon, mijn twee zussen werken ook volop in het bedrijf.” De vader van Frans is tweeënhalf jaar geleden overleden. “Nog maar 68 jaar, ik mis hem erg.”

Whiskey-likeur

“Het afgelopen jaar heb ik ook wel muziek gemaakt maar sinds ongeveer anderhalf jaar heb ik er een leuke andere uitdaging bij. Samen met compagnon Michel van Velzen ben ik actief in de drankenhandel. We importeren en exporteren en dat is inmiddels wereldwijd uitgerold. We hebben daar speciaal twee BV’s voor opgericht. Ik ben er bijvoorbeeld voor naar de distilleerderij in Mallorca gereisd. We hebben een Spaanse honing-rum terug naar Nederland gehaald, die werd hier niet meer verkocht, nu weer wel. Zelf drink ik graag af en toe een glaasje Ruskinov Wodka Caramel, ook uit onze koker. Recent introduceerden we de ‘Five o’clock old oak Peanut Butter Whiskey’. Een whiskeylikeurtje met een vleugje pindakaas.” Het drankje blijkt heel populair te zijn in de Verenigde Staten en wordt inmiddels in 41 landen verkocht.

Quality-time

“Door de corona-crisis heb ik gelukkig wel veel tijd met mijn gezin kunnen doorbrengen. In het begin was het wel wennen hoor. Vooral in de winter ben ik eigenlijk weinig thuis. Bij de eerste lock-down, in maart van dit jaar, kwam ik net terug uit Oostenrijk. Daar treed ik altijd veel op in skie-gebieden, bij de apres-ski. Alles zat ook hier op slot. Ik moest meteen twee weken in thuis quarantaine en voelde me net een gekooide leeuw! Het was natuurlijk wennen voor allemaal, met drie pubers om me heen had ik ineens wel een kleine wereld. Maar we zijn er goed doorheen gekomen, we hebben een fijne woning en zijn een goed gezin.” Deze winter zitten ski-vakanties er niet in. Tot en met half maart 2021 worden alle reizen afgeraden, ook de wintersport.

Corona-kilo’s

Maar corona had ook op een andere manier impact op de privésituatie van Frans en zijn gezin. Lange tijd stond zijn huis te koop. “Aan het begin van de corona-crisis zijn we van dat plan toch maar afgestapt. We blijven voorlopig nog hier zitten.” Net als de rest van Nederland heeft hij recent wat klussen in huis gedaan. “Het blijft wel mijn droom om zelf een huis te bouwen. Het is beter om nu nog even te wachten. Ook omdat mijn kinderen nu 13, 14 en 15 jaar zijn, als ik nu ga bouwen dan moet dat toch groot zijn, over 10 jaar kijk ik daar heel anders tegenaan.” In tegenstelling tot veel van zijn landgenoten had hij weinig last van de corona-kilo’s. “Maar toch ook wel hoor, ik ben de afgelopen anderhalf jaar 38 kilo afgevallen. Toen ik stil thuis zat kwam ik wel zo’n twee tot drie kilo aan, maar daar heb ik het bij kunnen houden. Dat is een afspraak met mezelf. Ik wil onder de honderd kilo blijven.”

Jubileum

2020 zou zijn jubileum-jaar zijn. “In november zou ik een groot jubileumconcert geven, ik zou vieren dat ik 15 jaar als professioneel artiest bezig ben. Maar ja, dat ging niet door.” Frans zingt al vanaf dat hij een jaar of 16 is. Hij timmerde flink aan de weg als imitator van André Hazes en het is alweer 15 jaar geleden dat hij doorbrak met zijn grote hit ‘Je denkt maar dat je alles mag van mij’. Ondanks dat hij zich niet verveelt mist hij het zingen wel. “Ik heb me nog nooit verveeld maar ik mis het zingen heel erg, vooral het tussen de mensen zijn.” Had hij vorig jaar nog een team van 23 mensen om zich heen, door corona heeft hij nu nog één medewerker in dienst. “Artiesten krijgen helemaal geen compensatie van het rijk. Ik kan mijn team niet meer aan het werk houden. Ze deden alles rond het merk ‘Frans Duijts’, de concerten, de optredens, social media enzovoorts. De meesten zijn tijdelijk aan de slag gegaan in ander werk, bijvoorbeeld als ICT-er en zelfs als schilder!”

Reclame

Gelukkig had hij een buffertje. “Ik heb in het verleden niet alles alleen maar in luxe gestoken. Ook dat heb ik van huis uit mee gekregen. Ik heb fantastische ouders”, zegt hij trots. “Maar de bodem van het putje is wel in zicht hoor. Het moet niet heel lang meer gaan duren.” Gelukkig heeft Frans nog inkomen uit reclame-activiteiten. Aan een komisch reclame-spotje bij hem thuis in Tiel doet zelfs zijn vrouw Marloes mee. “Ik ben het gezicht van ‘koopjedeal’ geworden, dat is een soort Amazon in Nederland. Je kunt er echt van alles kopen, dat past precies bij mij!” Frans stelt enthousiast dat hij een échte handelaaar is. “Ik koop van alles en verkoop ook van alles.” Verder is hij ook nog te zien bij Omroep Gelderland. “Hopelijk gaat dat door, in dat kerstprogramma vervullen we wensen van aanvragers. Dit jaar natuurlijk wel anders dan andere jaren, vorige edities was er publiek bij aanwezig, dit jaar staan we in een lege studio. Veel gaat online.” Het programma heet dit jaar dan ook ‘Kerst vier je samen op afstand’ en is de week voor Kerst dagelijks te zien op TV Gelderland, het wordt vanaf 17.20 uur ieder uur herhaald.

Volgend jaar

Voor volgend jaar hoopt hij natuurlijk in de eerste plaats dat de Corona-crisis voorbij gaat. Hij denkt niet dat hij zich laat inenten. “Eerst wil ik meer duidelijkheid hebben over de effecten die dit op lange termijn heeft. En als dat problemen met mijn optredens geeft dan ga ik alleen nog concerten geven voor mensen die ook niet ingeënt zijn of zo”, zegt hij lachend. Verder hoopt hij in 2021 toch nog zijn jubileum te kunnen vieren. “Het wordt dan 15 jaar + 1.” Hopelijk dan wel met een groot concert.

In thuis-quaran-taine voelde ik me net een gekooide leeuw!

Marjon de Lange

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten