Gezellig samen vuurwerk afsteken zit er dit jaar niet in. Tiel-Oost op archieffoto van Jan Bouwhuis.
Gezellig samen vuurwerk afsteken zit er dit jaar niet in. Tiel-Oost op archieffoto van Jan Bouwhuis. Foto: Jan Bouwhuis

Jasper moet het met knalerwtjes doen

Algemeen 288 keer gelezen

Om de gezondheidszorg en handhavers te ontzien geldt er sinds 1 december een landelijk vuurwerkverbod. Zowel verkopen, vervoeren als afsteken zijn verboden. Vooral jongeren balen daar enorm van. “Het enige pleziertje dat we in coronatijd nog hebben, is ons afgepakt.”

Tiel - Jasper uit Tiel-Oost (18, graag zonder achternaam in de krant) baalt als een stekker van het vuurwerkverbod dat de overheid heeft afgekondigd. Elk jaar leeft hij maandenlang naar oud en nieuw toe. Vorig jaar schoot hij nog voor zo’n 600 euro aan knallers de lucht in en ook zijn broer, met wie hij altijd de straat op gaat, tast normaal flink in de buidel. Verontwaardigd: “Volgens mij gebruiken ze corona als smoes om van alle vuurwerk af te komen, terwijl de problemen alleen worden veroorzaakt door zwaar illegaal spul. Nu pakken ze alle jongeren het plezier af rond oudjaar, dat is klote. We kunnen het ook niet meer in Duitsland of België halen zoals andere jaren. En bestellen en laten opsturen mag ook niet. Te gevaarlijk.” Jasper verwacht dat het vuurwerkverbod averechts zal werken. “Er zal meer illegaal vuurwerk worden gekocht en natuurlijk gaan jongeren ook zelf wat maken. Als je niet weet wat je doet, is dat hartstikke link.” Ook bij het verkooppunt van Tuinwereld Tiel zijn er zorgen. “Toen de maatregel bekend werd, was het te laat om leveranciers af te zeggen. Grote voorraden onverkocht vuurwerk worden nu op geheime locaties opgeslagen voor volgend jaar. Dat is niet zonder risico.”

Carbid en kindervuurwerk

Jasper is er goed chagrijnig van maar heeft nog wel wat alternatieven achter de hand. Ergens ligt nog een doos restanten van vorig jaar en hij heeft met enige tegenzin toch ook maar wat kindervuurwerk aangeschaft, want dat mag nog wel. “Ik heb voor dertig euro van dat spul van catagorie 1 gekocht, dus ik hou dit jaar flink geld over. Maar het plezier is weg. Staan we daar met sterretjes, knalerwten en grondbloemen. Een scheet maakt nog meer lawaai dan een rotje!” Sommige liefhebbers zien een alternatief in carbidschieten, al is dat geen vuurwerk. In de gemeente Tiel mag carbid alleen gebruikt worden buiten de bebouwde kom en onder strenge voorwaarden. Ook moet het ruim tevoren zijn aangekondigd bij de gemeente, die er dan alsnog een streep door kan halen. Jasper begint er niet aan, dat carbidschieten. “Best leuk om naar te kijken, maar het is niks om zelf te doen.”

Meldpunt vuurwerkoverlast

Intussen zit de gemeente Tiel ook niet stil. Dit jaar is er voor de tweede keer een speciaal meldpunt voor vuurwerkoverlast. Vorig jaar open vanaf 1 december, dit jaar al vanaf half november vanwege de vele klachten. In 2019 kwamen er in de hele maand december 151 klachten binnen, terwijl er dit jaar na drie weken al 220 meldingen waren. Deels veroorzaakt door een luidruchtig protest tegen het landelijke vuurwerkverbod. De BOA’s hebben het er maar druk mee. Na de jaarwisseling weten we of een verbod averechts werkt, zoals Jasper verwacht...

Corien Remijn

“Ze gebruiken corona als smoes tegen vuurwerk”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden