Foto:
aangeboden door Somfy

De nieuwste ontwikkelingen op gebied van home automation

  •   keer gelezen


Het aantal smart home toepassingen neemt met de dag toe. Na de early adopters hebben veel mensen in 2020 ontdekt dat huisautomatisering het leven een stuk eenvoudiger en aangenamer kan maken. Hier zijn acht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van home automation inclusief de reden waarom je een smart hub nodig hebt.


1. Daarom heb je een smart hub nodig

Wat moet ik met een Somfy TaHoma als ik al een WiFi router heb? Dit is een vraag die regelmatig wordt gesteld. In basis is een goede router een apparaat dat ervoor zorgt dat ieder gekoppeld apparaat van een goede internetverbinding gebruik kan maken, niets meer of minder. Een smart hub is een apparaat dat slimme apparaten met elkaar laat communiceren. Zo levert Somfy elektrische raamdecoratie, bewakingscamera’s, automatische garagedeuren en slimme rookmelders. Je kunt de TaHoma ook koppelen met Google Nest, Velux, Honeywell, Sonos en andere merken die home automation producten maken. Ook kun je HomeKit in het systeem opnemen of Alexa als spraakassistent instellen. Als je dit via een standaard WiFi router wilt doen loop je snel tegen de grenzen aan.

2. Wit licht in meer tinten

Het is heel leuk dat je met een Philips Hue lamp alle kleuren van de regenboog kunt maken, maar hoe vaak zit je in een kamer die paars verlicht is? Wij zien meer voordeel in de serie koel wit en en warm wit lampen. Die simuleren daglicht op alle momenten van de dag. Zo ben je meer alert in blauw-wit licht wat goed is om je te concentreren, in de avond wordt je door geel-oranje licht juist moe. Een wake-up licht zoals Grundig deze maakt helpt je uitgerust opstaan. Dit geldt overigens ook voor…

3. Elektrische raamdecoratie

Gordijnen die openen en sluiten zonder ze aan te raken helpt vlekken te voorkomen en het materiaal blijft langer in optimale conditie. Wij vinden met name de optie voor fluisterstille PoweredBlinds in de slaapkamer een uitkomst. Die kun je koppelen aan een timer of aan een lichtsensor. Zo kun je ontwaken met echt licht van buiten, wat voordelig is voor jouw bioritme. Je zult snel geen wekker meer nodig hebben. Automatische raamdecoratie is trouwens ook goed voor…

4. Beveiliging

Als je van huis bent wil je de woning er bewoond uit laten zien. Dit is namelijk een uitstekende preventieve vorm van beveiliging. Automatische gordijnen en smart lights kunnen hier een bijdrage aan leveren. Daarnaast zie je steeds meer bewakingscamera’s waarbij niet alleen de hardware maar juist de software een belangrijke rol speelt. Dankzij geavanceerde beeldherkenning ziet een smart cam het verschil tussen mens of dier, en kan vertrouwde personen direct herkennen. Dit kun je weer koppelen aan een smart lock die ontgrendeld wanneer je thuis komt. Zorg dan wel dat je geen dubbelganger hebt!

5. Slim bruingoed

Er komen steeds meer huishoudelijke apparaten die je met een app of je stem kunt bedienen. Deze innovaties variëren van “briljant” tot “waarom?” waarbij de meningen uiteenlopen. Zo kun je een Samsung koelkast kopen die controleert welke boodschappen op zijn, en deze direct kan bestellen. Amazon was de eerste met een Alexa magnetron, die je kunt bedienen met je stem. Vanuit hygiënisch oogpunt niet eens zo’n gek idee. Een wasmachine met een app bedienen lijkt dan een beetje teveel van het goede, of is dit juist iets voor jou?

6. Mega TV

Televisies worden steeds groter (en gebogen). Samsung heeft het concept voor een modulaire televisie geïntroduceerd waarbij je meerdere schermen aan elkaar kunt koppelen voor een Mega TV. Wat precies het voordeel hiervan is kunnen we niet zeggen, we zouden dan liever voor een ultra-short throw projector kiezen. Deze beamer neemt het grootste nadeel van projectoren weg; de afstand. Met ultra-short throw kun je op enkele centimeters afstand van de muur een enorm scherm projecteren.

7. Draadloos opladen

Al die slimme gadgets hebben ook stroom nodig. Er komen steeds meer draadloze laders op de markt, al moeten jouw apparaten dit wel ondersteunen. Gelukkig zijn er steeds meer smartphones die je met de Qi standaard kunt opladen, de snelheid van laden neemt ook toe. Laders van IKEA kun je al inbouwen in de tafel, houd er wel rekening mee dat de lader wél een stroomvoorziening nodig heeft.

8. Smart bed

Je zou moe worden van al deze ontwikkelingen op het gebied van home automation. Gelukkig sluiten de gordijnen vanzelf en kun je heerlijk uitrusten op een bed met magneten of met ultrasone geluiden die je lichaam masseren terwijl je slaapt. Er zijn verschillende technologieën die onzichtbaar maar wel voelbaar jouw lichaam tot rust brengen. Hey Siri, lampen uit!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten