Na een loopbaan in de evenementenbranche liet Gerben van de Nes zich omscholen naar een functie in de zorg. Hij heeft er geen spijt van.
Na een loopbaan in de evenementenbranche liet Gerben van de Nes zich omscholen naar een functie in de zorg. Hij heeft er geen spijt van.

‘Ik hou nu zelfs energie over!’

Algemeen 251 keer gelezen

“Ik had dit jaren geleden al moeten doen. Zelfs als ik thuis kom na een lange werkdag heb ik nog energie over. Ik voel me goed bij wat ik neergezet heb.” Gerben (48) liet zich afgelopen jaar omscholen, hij werkt nu in de zorg!

Tiel - Zijn roots liggen in de horeca, zijn ouders runden diverse restaurants en conferentie-oorden. Vanuit Limburg verhuisden ze midden in de jaren ‘80 van de vorige eeuw naar Tiel. Met uitzondering van een tussenjaartje Bonaire bleef hij hier altijd wonen. Hij ronde de Tielse mavo af en ging aan de slag in de evenementenbranche. “Ik heb veel gewerkt bij allerlei evenementen-bedrijven, ik organiseerde bijvoorbeeld grote sportieve activiteiten”, vertelt hij.

Burn-out

En toen was de koek op. Hij trok het niet meer en moest rustiger aan gaan doen, noodgedwongen. “Ik ben in een gat gevallen en ben ongeveer een jaar thuis geweest. Er werd mij aangeraden de evenementenwereld te verlaten, gezien het aantal uren, mijn leeftijd enzovoorts. Via het UWV kwam ik terecht bij een reïntegratiebedrijf. Zij gingen uitzoeken wat voor baan bij me zou passen.” En toen kwam corona en waren er niet eens meer evenementen om in te werken. “Ik moest dus wel op zoek naar wat anders, om alle redenen bij elkaar. Een vriendin van me zei dat de zorg echt iets voor mij kon zijn. Ze introduceerde me bij Pluryn, een organisatie voor mensen met complexe problematiek. Dat betekent meerdere zorgvragen tegelijkertijd.

Uitdaging

“Ik kon 1 juli beginnen en ben meteen in september gestart met een MBO opleiding maatschappelijke doelgroepen. Ik ben nu assistent pedagogisch psychiatrisch hulpverlener en begeleid cliënten met een autistische achtergrond die ook nog andere stoornissen hebben. Als er wat is dan help je mensen, bijvoorbeeld met de medicatie of dagbesteding. Ik maak sowieso weken van 36 uur, het contract omvat vier uren school. Ik ga in totaal acht uur naar school en heb wekelijks een uur of twee huiswerk. Ik werk variabele en onregelmatige diensten, ook slaapdiensten. Het mooie is dat ik tegenwoordig nog energie over heb, dat is wel eens anders geweest, ik loop met plezier met de hond en klus in huis”, aldus Gerben. Na afronding van zijn opleiding is hij zelfstandig pedagogisch psychiatrisch medewerker. Hij is vast van plan ook de vervolgopleiding te gaan doen om hulpverlener op HBO niveau te worden.

Sfeer

“Het voelt heel goed. Dit werk ligt me. Er ging best een wereld voor me open. Ik moet nog veel leren over verschillende stoornissen gelukkig krijg ik veel hulp van mijn ervaren collega’s de sfeer binnen onze locatie is erg goed. Eerste kerstdag 2020 had hij een 24-uursdienst. “Het is heel dankbaar en hartstikke leuk om kerst met de cliënten te vieren. Gewoonlijk werk ik met een groep van zes cliënten, er waren er wel een paar naar huis, naar hun échte familie om kerst te vieren. Ik kan het iedereen aanraden een nieuwe uitdaging zoals deze te zoeken.”

Marjon de Lange

we helpen cliënten toch weer terug de maatschappij in

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden