Foto:
aangeboden door www.in1keervca.nl

Hoe ziet een VCA examen eruit?

  •   keer gelezen

Wanneer werknemers gevaarlijk werk uitvoeren is het vaak verplicht dat zij VCA certificaat bezitten. Met VCA wordt de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers bedoeld. Door middel van een VCA certificaat laat een medewerker zien dat hij op de hoogte is van veiligheid- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Daarnaast is hij op de hoogte van milieuvriendelijke werkwijzen. Om een VCA certificaat te halen moet iemand slagen voor het VCA examen.


Wat is een VCA examen?

De twee meest voorkomende VCA examens zijn het VCA Basis examen en het VCA VOL examen. Tijdens deze examens wordt uw kennis van veiligheid, gezondheid en milieubewust werken getoetst. Per vraag kan u 100 punten halen. Het Basis examen bestaat uit 40 vragen en het VOL examen bestaat uit 70 vragen. U bent geslaagd wanneer u meer dan 64,5% van de vragen goed heeft. 

Hoe ziet een VCA examen er uit?

Het VCA examen is opgebouwd uit zes soorten vragen. De verschillende soorten vragen die u kan krijgen op het VCA examen zijn als volgt:


  • Meerkeuzevragen
  • Ja of Nee vragen
  • Matching vragen
  • Ranking vragen


De eerste twee vraagsoorten spreken voor zich, de laatste twee behoeven enige uitleg. Bij de matching vragen moet u de juiste omschrijving achter een afbeelding zetten. Zo wordt u bijvoorbeeld gevraagd om de correcte uitleg van een gevarensymbool te geven. 

Bij de ranking vragen wordt er van u verwacht dat u bepaalde stellingen over de VCA in de juiste volgorde kan zetten. Zo wordt kan gevraagd worden om de juiste volgorde van preventiemaatregelen wanneer u gaat werken met een freesbank. Lees de vragen op het examen goed, want soms zijn of lijken er twee antwoorden juist. Kies dan altijd het antwoord wat het meest juist is.

VCA Examen in Tiel

In Tiel zijn er meerdere locaties waar u een VCA examen kan maken. Op de gelinkte pagina ziet u een duidelijk overzicht van VCA cursussen in Tiel. Aan de hand van dit overzicht kan u een tijdstip uitzoeken die het beste bij u past. Doordat deze examens in Tiel worden afgenomen is er altijd een locatie bij u in de buurt! 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten