Foto:

Hack-test

  •   keer gelezen

Drie keer ben ik nu in Tiel op corona getest en gelukkig steeds negatief. Deze week nog even naar Culemborg om daar een spuit met het Comirnaty-vaccin van BioNTech/Pfizer te halen en dan heb ik het wel gehad met die vervelende corona. Voor die vaccinatie heb ik netjes op mijn beurt gewacht en ben niet zoals Maarten van Rossum zelf aan het bellen gegaan om voor te dringen.


Hoewel, misschien had ik als columnist ook wel een voorkeursbehandeling gekregen. Columnist, is dat geen cruciaal beroep? Zijn kritische columnisten niet van essentieel belang voor onze samenleving?

Een mens moet nooit te vroeg juichen. Volgens “Uw GGD” ben ik nog niet klaar met het virus. Ik word ook nog in Middelharnis verwacht voor een coronatest. In Middelharnis op het schiereiland Goeree-Overflakkee. Een afstandje van

106 kilometer. “Uw GGD” mailde mij vorige week dat ik aldaar volgens afspraak op het adres Zernikeweg 28 een wattenstaafje in mijn mond en neusgat zal krijgen. ’s Morgens om 09.54 uur om precies te zijn. Zijn ze daar bij “Uw GGD” helemaal van Lotje geprikt, zo riep ik vertwijfeld uit. Wat is dit voor gekkigheid? Dus naar de telefoon gegrepen. Het landelijk GGD-coronanummer gebeld. Na een half uur had ik eindelijk een vriendelijke GGD-medewerkster aan de lijn. Waarom word ik, al drie keer negatief getest, ongevraagd naar Goeree-Overflakkee gestuurd om me daar weer in mijn keel en neus te laten peuteren?

Goeie vraag. Zou wel eens een nep-mail kunnen zijn, veronderstelde de medewerkster. Om haar een handje te helpen, las ik het mailtje voor. Ze wist het zeker, dit kwam van de echte GGD. Maar hoe is dat dan in Tiel bij ene J. Beijer terecht gekomen? Samen werden we er niet geruster op. De GGD is onlangs bestookt door criminelen, die miljoenen adresgegevens uit de coronasystemen wisten buit te maken. Ben ik ook slachtoffer van dit datalek? Liggen mijn gegevens op straat?

Door de telefoon kwamen we er niet uit. Dus de GGD Gelderland-Zuid, waar Tiel onder valt, maar gebeld. Opnieuw een vriendelijke medewerkster aan de lijn. Zou zij kunnen ophelderen waarom er voor mij een testafspraak gemaakt is in Middelharnis? Ze dacht na. Is dat in de buurt?, wilde ze weten. 106 kilometer verderop, antwoordde ik. Ze zou er, zo beloofde ze, een interne melding van maken.

Ik moest maar een speciaal nummer bellen om de mogelijke fraude te melden, zo raadde ze mij goedbedoeld aan. Dat heb ik niet gedaan. Ik blijf niet aan het telefoneren.

Maar mijn ongerustheid is wel gebleven. Is er een hacker met mijn gegevens aan de haal gegaan? Angstvallig hou ik nu mijn bankrekening van uur tot uur in de gaten. Ook mijn mailbox ontkomt niet aan mijn voortdurend spiedend oog naar onheilspellende berichten. Misschien krijg ik binnenkort toch nog een geruststellend berichtje van “Uw GGD”. Misschien is uit nader onderzoek gebleken dat ik niet gehackt ben. Dat ze bij mij zonder wattenstaafjes in dat verre Middelharnis helemaal mis geprikt hadden.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Spot op de betuwe

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten