<p>Wethouder van o.a. economische zaken Karl Maier zit klaar om digitaal koffie te drinken met inwoners/ondernemers. (foto: Arno voor de Poorte)&nbsp;</p>

Wethouder van o.a. economische zaken Karl Maier zit klaar om digitaal koffie te drinken met inwoners/ondernemers. (foto: Arno voor de Poorte) 

(Foto: )

Online op de koffie bij wethouder Maier

  •   keer gelezen

Met één van de wethouders van de gemeente Buren kunnen inwoners en ondernemers online koffie drinken. Karl Maier (66) zit full time voor Gemeentebelangen in de Raad en heeft onder andere economische zaken in zijn portefeuille.


Maurik - De wethouder vertelt dat dit initiatief geboren is uit het feit dat hij niet meer bij de inwoners van de gemeente Buren en dat de mensen niet meer naar hem mochten komen. “Daarom zijn we gaan nadenken over een alternatieve manier om in contact met onze inwoners en ondernemers te blijven. We waren al gestart met een ronde langs de dorpsverenigingen. Gewoon praten over actuele thema’s. Dat hebben we afgelopen zomer fysiek opgevolgd. Dat doen we in deze tweede lockdown weer digitaal.”

Spreekbuizen

Een horecaondernemer vertelt volgens Karl een heel ander verhaal dan een supermarkteigenaar. “Een particulier heeft ook weer andere vragen. De rode draad in alle gespreken is dat we kijken naar de toekomst. Buren heeft ongeveer 27.000 inwoners, dus iedereen spreken is onmogelijk. Daarom doen we dat zoveel mogelijk met ‘spreekbuizen’. In het begin dachten we erover om het ‘spreekuur’ te noemen, maar dan lijkt het er te veel op dat je naar je huisarts gaat. Daar ben je meestal zenuwachtig. Dat is niet goed.” Dat verklaart de keuze om het ‘online op de koffie’ te noemen. De gemeente Buren wil graag meezoeken naar een oplossing om ongeschonden uit deze crisis te komen. Daarom is de wethouder benieuwd naar initiatieven van de inwoners. Karl plaatst daarbij de kanttekening dat hij als wethouder EZ in zijn portefeuille heeft.. “Dat geeft een nadruk op ondernemers. Die hebben ook een meer typische probleemstelling. Sommige bedrijven hebben de grootste moeite om overeind te blijven.”

Verworvenheden

Deze crisis biedt ook kansen in de beleving van Karl. “We leren bijvoorbeeld dat we voorheen heel veel onnodige reisbewegingen maakten. Het blijkt dat we elkaar digitaal vrij makkelijk vinden.” De wethouder geeft als voorbeeld dat horecaondernemers met maaltijdbezorging zijn begonnen. “En dan opeens blijken gewone cafés een geweldige keuken te hebben. Daarom denk ik dat bedrijven minder kwetsbaar zijn dan ze denken. Veel ondernemers starten een andere activiteit op. Die zoeken een ander verdienmodel. En daar zijn er genoeg van.”

Beweging

Veel jongeren lopen met hun ziel onder de arm constateert de wethouder. “Het is goed om deze een luisterend oor te bieden. Dat is dus heel breed en niet slechts coronagerelateerd. Binnen de coalitie hebben we begin vorig jaar afgesproken om meer kerngericht te werken. Om te kijken wat er specifiek speelt per dorp of ‘t stadje. Daarom maken we op deze manier een beweging nar de inwoners toe. Dit is een mooi middel om hier inhoud aan te geven.” ‘Online op de koffie’ is kosteloos. Inwoners en ondernemers kunnen zich hiervoor bij de gemeente opgeven.

Arno voor de Poorte

‘Bedrijven zijn veel minder kwetsbaar dan ze denken’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten