<p>Van links naar rechts: Karin, Thijs en Trix van Veen voor wat er resteert van de oude melkfabriek in Buren.</p>

Van links naar rechts: Karin, Thijs en Trix van Veen voor wat er resteert van de oude melkfabriek in Buren.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Vinden van verhalen over ‘De Stichting’

  •   keer gelezen

De twee dochters en zoon van de voormalige directeur van de melkfabriek uit Buren zijn op zoek naar verhalen uit het roemruchte verleden van deze iconische onderneming. Trix (54) “Foto’s, verhalen en anekdotes zijn meer dan welkom.”


Buren - Een aantal weken geleden stond in deze krant een oproep om verhalen over ‘De Stichting’ uit Buren te delen. De vraag boven het verzoek luidde: ‘Wat weet u nog van de geschiedenis van de melkfabriek?’ Dat bleek behoorlijk veel, want lezers hebben er zo massaal gehoor aan gegeven dat er binnenkort een website live gaat. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een boek. “Het is de bedoeling dat we dit volgend jaar uitbrengen,” zegt Trix. “We hebben al een Facebooksite waarop mensen hun verhalen plus foto’s delen. We voelen heel veel positiviteit rondom de oude melkfabriek.”

Trix kijkt met haar zus en broer terug op een fijne periode in Buren. “We speelden vaak bij en in de de fabriek. Ik kan me nog herinneren dat we daar vroeger uit de melkketels room snoepten. Zoiets is nu ondenkbaar.” De Coöperatieve Fabriek van Melkproducten “De Stichting” G.A. stond bekend als een prima werkgever. Het was hard werken, ook voor de melkrijders. “Dat waren vrijgevochten types,” kijkt Trix daarop terug. “Dat waren eigenlijk éénpitters die in het begin met melkbussen heen en weer naar de boeren reden. Klaas Stam was de eerste met een tankwagen. Toen hij overleed, nam zijn vrouw het over. Zij was de eerste melkrijdster van Nederland.”

Er werkten mensen uit het buitenland. “Die hoorden bij de eerste stroom arbeidsmigranten in ons land,” denkt Trix daarover. Ze houdt veel interviewtjes met mensen die zich aanmelden. Eén verteller wist dat er vroeger in Culemborg dertig melkboeren waren. Elk met een eigen wijkje en met paard en wagen onderweg naar zijn klanten. “Onze vader is ooit in Friesland begonnen, toen naar Culemborg gekomen en heeft mede ‘De Stichting’ opgericht.” Ze zijn in de archieven gedoken en hebben gesproken met verzamelaars uit de zuivelindustrie. “Het archief van ‘De Stichting’ is helaas zeer versnipperd geraakt en gedeeltelijk verloren gegaan na de overname door Melkunie.”

Storytelling

Trix deed een cursus storytelling en leerde hoe mooi vertellingen in elkaar zitten. Dat bracht haar op het idee om de verhalen over ‘De Stichting’ te gaan verzamelen. “Ik heb mijn zus en broer erbij gehaald. Die vonden het een prima plan om de verhalen boven water te halen en dit stuk geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Het is daarnaast ook een speurtocht naar onze vader.” Zelf weet Trix dat hun vader meer een aanpakker dan een directeur op afstand was. “Hij stond liever zelf een muurtje te metselen dan in de directiekamer met het papierwerk aan de gang te zijn. Zo ging hij ook altijd één keer per jaar samen met de boekhouder de jaarlijkse extra uitbetalingen aan de boeren doen in plaatselijke cafés. Dat gebeurde toen gewoon nog cash. Hij ging dan wel altijd gewapend op pad.”

Arno voor de Poorte

“prettig om te horen hoe menselijk onze vader was”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten