Foto:

De leuning

  •   keer gelezen

Ingezonden door Willem WeitsVerhaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Tiel - Ergens in de zomer van 1944 moet het gebeurd zijn. Nu ruim zesenzeventig jaar geleden.

Iemand trok me aan mijn voet ruw naar beneden. Samen met een vriendje probeerde ik naar de bovenkant van de dijk te klimmen, om over de rand heen naar de lange leuning te kijken. Die stond , met grote ringen , aan de waalkant van de dijk. Koeien werden altijd aan de ringen vastgemaakt. Hun geloei had vaak over het water geklonken. Nu niet meer, want het was oorlog.

Er klonk geschreeuw in een vreemde taal. Mijn vriend werd bij de schouder gepakt en samen werden we snel naar beneden geduwd.

Op die dijk kon je ineens oog in oog met de dood komen te staan, want de dijk lag in, door de Duitsers, bezet gebied. Dat werd voortdurend beschoten door de Engelsen en de Canadezen, die aan de overkant van de Waal lagen.

De confrontatie met de situatie en plaats van toen, vervaagden in de latere jaren. De gebeurtenissen en het geheel had kennelijk aan betekenis ingeboet.

Tot ineens de beelden weer voor mij kwamen. Op een dag in 1994, in het begin van de zomer, ben ik er naar toe gereden. Het was ruim tweehonderd kilometer, vanaf de Groningse grens met Drenthe, naar het zuiden. Want ik woonde helaas al lang niet meer bij de rivier en de heimwee naar die mooie rivier en de omgeving bleef knagen.

In de warme zon, die de Waal en Tiel bescheen, kronkelde de beschadigde leuning. Een granaatinslag had van de leuning een bizarre vorm gemaakt. Aan de venijnige randen van de metalen wonden, bleven mijn handen bijna plakken.

Ik heb foto’s gemaakt en ben op uiterste rand van de dijk gaan zitten, om de herinnering te steunen. Leek het op het beeld dat ik als kind had gezien?

De gehavende metalen constructie die zich tegen de hemel aftekende was een monument geworden.

Gelukkig vergeten en als een wonder ontsnapt aan opruimwoede, stadsuitbreidingen en dijkverzwaring. Aldus op die dag in 1994.

De situatie van nu, in 2021 is heel anders; dat heb ik op foto’s gezien.

Willem Weits

Ter Apel

Geboren: 21-04-1936

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten