<p>De de Tielse theatermaker en liedjesschrijfster Chava Herschel met haar dochter Elim Ram. Elim heeft al een nummer ingezongen. Prive-foto.</p>

De de Tielse theatermaker en liedjesschrijfster Chava Herschel met haar dochter Elim Ram. Elim heeft al een nummer ingezongen. Prive-foto.

(Foto: Chava Herschel)

‘Ik wil dat mijn liedjes tot leven komen’

  •   keer gelezen

“Ik heb een wens, een diepe wens: ik zou graag willen dat mijn liedjes tot leven komen.” Zo begint de Tielse Chava Herschel haar verhaal op voordekunst.nl, een crowdfundingsplatform voor creatieve projecten. De tekstschrijfster wil via het platform geld inzamelen om een album te maken met zangeres Kilke van Buren en muzikant Jaap Berends.


Tiel - Het zijn niet de minste artiesten die haar liedjes willen gaan vertolken. De Tielse Kilke van Buren, dochter van wijlen John van Buren, gooit in Londen al jaren hoge ogen als actrice en zangeres. Ook gitarist en componist Jaap Berends uit Oosterbeek is een ervaren rot in het vak. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? “Ongeveer een jaar geleden ben ik teksten voor kleinkunstliedjes gaan schrijven. Via Facebook vroeg ik hulp om ze op muziek te zetten en uit te voeren. Dat leverde veel mooie reacties op en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Kilke en Jaap. Kilke is begin 2020 teruggekomen naar Tiel omdat haar werk in het buitenland vanwege corona stil ligt. Zij heeft samen met Jaap vast wat liedjes voor me opgenomen als demo, maar het liefst wil ik met hen een heel album gaan maken.” Ook dochter Elin Ram (9) heeft een tekst van Chava ingezongen: een persoonlijk, ontroerend liedje over genderbewustzijn, waar het meisje zelf muziek bij componeerde. Dat lied, “Gewoon bij mij” is al te beluisteren via YouTube en zal ook op het album te horen zijn. De titel van de CD, “Souvenir” ontleend aan een gelijknamig nummer over mooie momenten die je als souvenir zou willen bewaren.

Gevoelige kleinkunstliedjes

Chava, in Tiel onder meer bekend van haar creatieve projecten voor mensen met een verstandelijke beperking via Stichting Zo, schrijft gevoelige, cabaretachtige teksten, of, zoals ze zelf zegt, “liedjes over de kleine en grote dingen in het leven, liedjes die kietelen, beroeren of een lach op je gezicht toveren.” De optimistische teksten hebben een gemeenschappelijke onderliggende boodschap: “Ik wil in mijn teksten duidelijk maken dat dromen belangrijk zijn en dat je ze nooit moet opgeven. Zelfs als je ze uiteindelijk niet kunt realiseren, is het de moeite waard om het te proberen. Dat geldt ook voor mijn droom om dit album te produceren.”

Financiering

Om haar eigen droom waar te maken, is nu geld nodig. Chava startte daarom in februari een crowdfundingsactie op voordekunst.nl om zaken als studio- en drukkosten te kunnen betalen. Ze hoopt daarmee 7000 euro op te halen. Als ze hiervan 70% bij elkaar haalt, draagt de provincie Gelderland de resterende 30% bij. Haar tegenprestatie voor donateurs varieert volgens het platform van “een virtuele liefdevolle omhelzing” en een persoonlijk gedichtje tot een door haarzelf afgeleverd album met naamsvermelding in het boekje. De crowdfundingsactie -zoek op “Chava”- loopt tot 3 april en als alles goed gaat, verschijnt het album in augustus 2021.

voordekunst.nl

Corien Remijn

‘Geef je dromen nooit op, het is niet erg als ze niet uitkomen’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten