<p>Voorzitter T. Tuenter reikt namens het bestuur de jubileumuitgave uit aan B. Harteman en C. Hoogteyling.</p>

Voorzitter T. Tuenter reikt namens het bestuur de jubileumuitgave uit aan B. Harteman en C. Hoogteyling.

(Foto: Arno voor de Poorte)

‘Oranje en Buren’ geeft boekje uit

  •   keer gelezen

De Burense Oranjevereniging ‘Oranje & Buren’ viert dit jaar haar 75-jarige jubileum. Wegens corona staan de festiviteiten in de ijskast. Voorzitter Theo Tuenter: “Dit is ook een moment van terugkijken. Een jubileumboekje past daar prima in.”


Buren - De voorzitter vindt het 75-jarige jubileum een mooie aanleiding om herinneringen op te halen. Oranje en Buren had ook kunnen kiezen voor een tentoonstelling, maar dit was ‘een logische keuze’. “We wilden er wel aandacht aan besteden. Dit is wat we in deze tijd goed kunnen doen.” De jubileumuitgave voert de lezers via interviews met oud-voorzitters langs de historie van de Oranjevereniging. “Hoe pakten zij het aan? Wat deden ze in vervlogen tijden? Dat is de rode draad van de uitgave”, licht Theo toe. “De uitgave is doorspekt met mooie foto’s. Het is voor ons zelfs een inspiratiebron. We halen er ideeën uit voor activiteiten om die weer eens op het programma te zetten.” Het bezoek van toenmalig Koningin Beatrix aan de Oranjestad in 1991 is één van de hoogtepunten in de jubileumuitgave. “Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe diverse besturen door de jaren heen op een verschillende manier invulling hebben gegeven aan allerlei festiviteiten.”

Schrijfster

Actief lid en netwerker Bertie Harteman schreef de teksten voor het boekje. De voorzitter roemt haar uitgebreide netwerk en haar jarenlange inzet voor het Burense verenigingsleven. “Ze is een lopend adresboek en kent iedereen. Daarnaast heeft ze een vlotte pen en ze doet het gewoon heel erg goed. Ze is nogal precies en daarmee de perfecte figuur voor de job. Ook haar stijl past helemaal bij Oranje en Buren.” Dat is de reden dat Bertie - samen met Cees Hoogteyling - het eerste exemplaar uitgereikt kreeg. Cees kreeg het boekje omdat hij al 35 jaar Lid van Verdienste is van de Oranjevereniging. Hij vertelt dat hij ten tijde van het veertigjarige bestaan van Oranje en Buren samen met wijlen Jan Kuylaars voor het geld en de organisatie van een kolossaal vuurwerk gezorgd heeft. “Daarom is mij die eer toegekend. Erelid kon niet, want ik ben nooit voorzitter geweest. Het bijzondere aan de plaats waar we het jubileumboekje hebben gekregen is dat in boerderij De Heuf de eerste, gelijknamige voorzitter van de Oranjevereniging heeft gewoond. Hij was een oud-verzetsstrijder, dus een persoon van aanzien. Zelf heb ik toen ik op mijn vierde in Buren kwam ook eerst op deze fraaie plek gewoond.”

Festiviteiten

Volgens de voorzitter ben je als Oranjevereniging een jaar lang jarig. Hij heeft er ‘goede hoop’ op om in het tweede deel van 2021 uit te kunnen pakken met allerlei festiviteiten. “We hebben ook nog wat in te halen van 75 jaar bevrijding. Als Nederland van het slot gaat, dan kunnen we uitpakken met leuke dingen. Anders gaat het helaas nog 25 jaar duren voor het eeuwfeest.” Theo vindt ‘Oranje en Buren’ nog van deze tijd. “Nu merk je hoe zeer we vaste feestdagen nodig hebben.”

Arno voor de Poorte

Oranje en Buren is zéker van deze tijd. We zorgen voor verbinding.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten