<p>Auteur Wendy Joosen hier samen met haar dochters Roanne (10) en Kirsty (8) die ze in de huid van Fien laat kruipen</p>

Auteur Wendy Joosen hier samen met haar dochters Roanne (10) en Kirsty (8) die ze in de huid van Fien laat kruipen

(Foto: M. de Lange)

Boek: ‘Fien kan niet goed zien’

  •   keer gelezen

Kirsty uit Tiel lijkt heel gewoon, maar is eigenlijk heel bijzonder! Haar moeder schrijft onder andere over de belevenissen van haar dochter die slechts 5% zicht heeft. De hoofdpersoon heet dan ‘Fien’ gewoon omdat het zo leuk rijmt!


Tiel - Kirsty werd 8 jaar geleden in Tiel geboren zonder irissen. Ze heeft een aangeboren oogafwijking die in haar vaders familie voorkomt. “We hadden 50% kans op een kind met deze aandoening”, vertelt moeder Wendy, “Kirsty’s oma is blind en haar vader heeft 30% zicht. Bij de geboorte deed Kirsty haar oogjes pas na vijf dagen open en toen zag ik een lidtekentje op haar oog.” Ze werden doorverwezen naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Kirsty werd daar voor het eerst onderzocht toen ze pas anderhalve week oud was en als kleuter van twee ging ze al helemaal alleen met de taxi naar een speciale peuterspeelzaal!

Het boek

Wendy besloot een boek te schijven over het wel en wee van haar dochter. Ze vond schrijven altijd al leuk. In 2016 publiceerde ze haar eerste boek over Fien als kleuter. Nu, vijf jaar later, schreef Wendy haar tweede deel, Fien is wat groter. In het boek staan waargebeurde dingen uit het leven van Kirsty en dat combineert ze met zaken waarvan zij denkt dat het zomaar kan gebeuren. “Ik put ook uit ervaringen van mijn man en wil graag vertellen dat kinderen met een visuele beperking helemaal niet zo anders zijn.” Wendy kan het vergelijken met grote zus Roanne die wel goed ziet.

Hulpjuf

Kirsty gaat gewoon in Tiel naar school. Ze heeft eigen hulpjuf. De school en het gezin worden begeleid door de Bartiméus, een organisatie die alles in het werk stelt om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. Zij leerden Kirsty bijvoorbeeld aan de hand van geluiden te horen of een muur dichtbij of juist verder weg is. Kirsty vertelt trots dat ze zelfs voor loopt op school: “In bijna alle vakken. Ik zit in groep vijf maar met lezen zit ik al midden in groep 6!” Ze heeft allemaal ‘gewone’ vriendjes en vriendinnetjes en zowel thuis als op school heeft ze een moderne versie van een leesloup. Ze leest vergrote boeken en jumbo-letter-boeken. Later wordt ze brandweerman of bakker zegt ze.

Waar gebeurd

Wendy krijgt veel leuke reacties op de belevenissen van Fien. Vooral van ouders met kinderen die hetzelfde hebben. Waar gebeurde verhalen uit het boek zijn bijvoorbeeld de wesp die op haar bril zat en die bril duwde de kleine meid gewoon op haar gezicht! Maar ook vader’s bril die aan stuk ging toen hij tegen een lantaarnpaal liep. “In het boek laat ik dat dan Fien beleven.” Kirsty stelt dat ze ook wel eens echt op een bankje in de kauwgom is gaan zitten! In één van de hoofdstukken van het nieuwe boek krijgt Fien ook haar witte herkenningsstok met rode bandjes. “Ik heb ook een speciale kinderstok”, zegt Kirsty, “die gaat overal met mij mee naar toe!” Het boek is onder andere te koop via Bol.com.

Marjon de Lange

boek over een bijzonder meisje dat eigenlijk heel gewoon is

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier