<p>Bezig met de inrichting van galerie KunstKabinet Tiel. Vlnr Gert E. van Otterloo, Andrea van Sloterdijck, Marjo van Rest, Truus Thijssen. Foto: CR</p>

Bezig met de inrichting van galerie KunstKabinet Tiel. Vlnr Gert E. van Otterloo, Andrea van Sloterdijck, Marjo van Rest, Truus Thijssen. Foto: CR

(Foto: Corien Remijn)

‘t KRAAKT in KunstKabinet Tiel

  •   keer gelezen

In het zieltogende centrum van Tiel ontstaat zoetjesaan weer nieuw leven. Atelier/galerie KunstKabinet, een initiatief van een lokaal kunstenaarscollectief, is een jonge parel die graag ontdekt wil worden. “Samenwerken inspireert, en we bieden anderen ook graag een podium.”


Tiel -  Ik tref de initiatiefnemers in hun gezamenlijke atelier achterin het pand waar voorheen kledingwinkel Bonita huisde. Op een van de werktafels ligt een gevulde nylonkous te wachten op een glanzende toekomst als kunstobject. Er wordt geschreven, geplakt, geschilderd. Truus Thijssen legt uit: “Je werkt als kunstenaar meestal alleen, maar het is erg inspirerend om hier met elkaar te kunnen werken en sparren. We vertrouwen elkaar, en omdat we allemaal een andere achtergrond op kunstgebied hebben, ontstaan er ook bijzondere samenwerkingsprojecten.” Het winkelpand, dat de groep voorlopig tegen een relatief laag bedrag kan huren, fungeert niet alleen als gezamenlijk atelier maar dient ook als podium voor eigen werk en dat van gastkunstenaars. Alle kunstvormen, waaronder ook theater en poëzie, zijn welkom in het KunstKabinet. Naast exposities en voorstellingen staan er ook workshops op het wensenlijstje.

Het collectief

De inbreng van verschillende disciplines is ook zichtbaar in het werk van de vijf leden van het kunstenaarscollectief. Cisca van de Riet (niet op de foto) schildert en tekent, hoofdzakelijk vrouwenfiguren. Truus Thijssen is vooral bekend om haar (muur)schilderingen en haar activiteiten op theatergebied. Andrea van Sloterdijck is gespecialiseerd in poppenspel en poëzie, en Gert E. van Otterloo - “graag met die E erbij om verwarring met mijn vader te voorkomen” - is actief als tekenaar, acteur/regisseur en maakt poëzie. Alle groepsleden hebben hun talenten al bewezen, maar Marjo van Rest is de enige beroepskunstenaar. Op volwassen leeftijd rondde ze de kunstacademie af en tegenwoordig timmert ze vooral aan de weg als tekenaar en kunstdocent. Ook maakt ze ruimtelijk werk. Ondanks de verschillen in stijl en vorm sluit het werk van de vijf wonderwel op elkaar aan, met als grootste overeenkomst dat het hedendaagse kunst betreft. De leden van het collectief kenden elkaar al van hun deelname aan Creatief Platform Tiel en besloten samen nog een stapje verder te gaan, in een kleinere groep, op een eigen locatie. Marjo en Gert nemen de openingsexpositie “ t KRAAKT” voor hun rekening, later volgt werk van de andere groepsleden en gastkunstenaars.

Contact

Een rinkelende telefoon in het atelier of de galerie? Liever niet. Wie meer informatie wil, kan e-mailen naar kunstkabinet@outlook.nl of binnenlopen bij het KunstKabinet, naast Blokker in de Waterstraat. Een website is er (nog) niet. Op 4 juni is de officiële opening voor genodigden, daarna is iedereen welkom op dinsdag- en donderdagmorgen van 10-13 uur, zaterdags en op koopzondag van 13-17 uur.

Corien Remijn

‘Het is heel inspirerend om hier samen te werken’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier