Daling aantal leerlingen per docent

  •   keer gelezen

In Gelderland is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met 5,1 procent gedaald. Dit is een sterkere afname dan het landelijk gemiddelde van -3,2 procent. In Gelderland was de afname het sterkst zichtbaar in de gemeente Druten. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data.


Regio - Volgens de meest recente data geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In Gelderland ligt dit gemiddelde iets lager, op 18 leerlingen per docent.

Leerling-leraarratio daalt het sterkst in Druten
Binnen de provincie  daalde de leerling-leraarratio het sterkst in de gemeente Druten. Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier met maar liefst 24,4 procent af. Ook in Berkelland en Doesburg (beide -18,7 procent) was er een sterke daling.

In de gemeente Rozendaal nam het aantal leerlingen per docent juist het sterkst toe, met 9,3 procent. Ook is de druk op leraren toegenomen in de gemeente Culemborg (+7,9 procent) en Nunspeet (+4,8 procent).

Meeste leerlingen in Hattem en Rozendaal
Leraren hebben het het drukst in de gemeente Hattem. Hier geven docenten aan gemiddeld 20,8 basisschoolleerlingen les. Ook in de gemeenten Rozendaal (20,7 leerlingen) en Nunspeet (20,5) hebben leraren gemiddeld veel kinderen onder hun hoede. Docenten in de gemeente Druten geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 14,3.

De leerling-leraarratio per Gelderse gemeente is te vinden op: https://www.laudius.nl/footer/leerling-leraarratio 

Meer leerlingen in grote steden
In de drie grote steden nam de leerling-leraarratio in dezelfde periode toe, namelijk met 7,1 procent in Amsterdam en 9 procent in Rotterdam. In Den Haag steeg de leerling-leraarratio het sterkst met 9,1 procent.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier