Foto:

Anker Waalkade naar Geniemuseum

  •   keer gelezen

Tiel - Bij het werk op de Tielse Waalkade is in maart van dit jaar een anker gevonden. Het vermoeden is dat dit anker onderdeel was van een pontonbrug die begin mei 1940 de verbinding was tussen Tiel en Wamel. Het anker krijgt een plek in het Geniemuseum in Vught. 


Na de vondst van het anker heeft de BATO (Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken) de herkomst van het anker onderzocht. BATO ontdekte dat er tijdens de eerste oorlogsdagen in mei 1940 twee pontonbruggen lagen tussen Wamel en Tiel- Ophemert. De bruggen waren bedoeld om legertroepen te verplaatsen over de Waal. Militairen van de Pontonafdeling van het IIe Legerkorps legden de pontonbruggen aan onder vijandelijk vuur. Daarbij viel ook een slachtoffer. Een paar dagen na de aanleg zijn de bruggen op 11 en 12 mei weer afgebroken. Het anker is hierbij zeer waarschijnlijk achter gelaten.

Het anker keert terug naar waar het vandaan komt, namelijk naar de Genie. De Genie is het onderdeel van het leger dat tijdelijke bruggen bouwt. In oorlogssituaties, maar ook in vredestijd, bijvoorbeeld bij evenementen als de Rode Kruis Bloesemtocht of in noodsituaties. Het Geniemuseum bleek heel geïnteresseerd. Het anker en een flink stuk van de ketting komt in de collectie van dit museum.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier