Foto:

Keurig aan de regels

  •   keer gelezen

Het zal best wel noodzakelijk zijn, maar het dragen van een mondkapje begint me steeds meer tegen te staan. Ik ben al twee keer gevaccineerd en hoeveel zin heeft het dan nog om zo’n ding aan je oren te hangen? Ik vraag het me af. Bovendien word ik steeds onhandiger met die kapjes. Zal de leeftijd wel zijn. Zaterdag ging het bij de bakker weer helemaal fout. Even pinnen om de aardbeienslof af te rekenen. Het lijkt zo simpel, maar doe het maar eens met beslagen brillenglazen.


Ik heb de gewoonte de bril dan op mijn voorhoofd te schuiven en het kapje wat naar beneden te trekken. Het lukt zelden. De vrouw van de bakker was er getuige van. De pinpas maakte een zachte landing in de aardbeienslof. Mijn multifocale bril kletterde op de vloertegels. Het mondkapje hing op een oor. Het linkerkoordje was geknapt.

Geen beste kwaliteit, dacht ik. Misschien wel een exemplaar dat de overheid zich heeft laten aansmeren door Sywert van Lienden, de weldoener die miljoenen aan belastinggeld in de wacht sleepte met zijn mondkapjeshandel uit zelf verzonnen liefdadigheid. Liefdadig? Ja, aan m’n hoela.

Die Sywert is een onbeschaamde geldwolf, die negen miljoen aan belastinggeld in zijn eigen zak heeft weten te proppen. In het televisieprogramma Buitenhof deed hij net of hij er spijt van had. Spijt?

Interviewer Twan Huys geloofde er geen bal van. Ik ook niet. Spijt? Stiekemerd van Lienden blijft lekker op onze belastingcenten zitten. Net als zijn schimmige compagnons die ook miljoenen hebben opgestreken. Ze kunnen er villa’s van laten bouwen.

Enge man, die Sywert. En dan heet hij ook nog eens Van Lienden. Een achternaam die ik hem niet gun. Daar is het dorp mij te lief voor. En de Liendenaren mij te sympathiek.

Aanstaande zaterdag ben ik in Lienden om daar in de Primera-winkel van André Baars van 11.00 tot 12.00 uur mijn boek Spot op de Betuwe te signeren. Ik verheug me er nu al op. Gezellig babbelen met de mensen die van columns houden.

Met een mondkapje op, dat wel. We houden ons keurig aan de regels, niet waar André? Hij weet als geen ander wat het betekent als je een paar boa’s op je dak krijgt. Dat overkwam hem enige tijd geleden toen de corona-speurneuzen hadden ontdekt dat hij een potlood en een gummetje aan een scholier had verkocht. De burgemeester greep persoonlijk in. Nog een keer zo’n schokkend misdrijf en de winkelier zou een boete van 10.000 euro moeten dokken.

Tja, en vergelijk dat nu eens met de praktijken van ene Sywert van Lienden. Hem wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Erger nog, de overheid was de gauwdief met alles ter wille, zelfs met een voorfinanciering van miljoenen. Sywert kreeg geen dreigende brief van de burgemeester of van wie dan ook. Niemand greep hier in. Zo zie je maar weer, het is ongelijk verdeeld in de wereld.

Het is de schuld van het kapitaal, zong Leen Jongewaard ooit. En daarom verliezen het potlood en het gummetje het van de miljoenenzwendel.

Zo houdt Sywert’s mondkapje ons voor het lapje.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Spot op de Betuwe

Elke woensdag het nieuws uit Tiel per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier